Foto: TT

Wolf Erlbruch får Almapriset

Uppdaterad
Publicerad

Almapriset 2017 går till den tyske illustratören Wolf Erlbruch. Priset är världens största barn- och ungdomslitteraturpris.

– Kära nån, jag är mållös, säger Wolf Erlbruch.

Wolf Erlbruch är född 1948 i Tyskland, han är illustratör och bilderboksförfattare. Han har illustrerat ett femtiotal böcker med olika författare och givit ut ett tiotal egna böcker. I Tyskland ses han som en av landets främsta illustratörer.

I Sverige är Wolf Erlbruch mest känd för böckerna ”Det var det fräckaste!” och ”Anden, döden och tulpanen”.

Almapriset

Genombrottet kom med en bajskorv i huvudet

”Åh, Astrid jag älskar dig! Hon kände inte till mig men jag kände länge till Astrid Lindgren genom hennes böcker, som jag älskar för skärpan och humorn. Det är en allmängiltig humor som alla kan uppskatta. Jag trodde aldrig att jag skulle få ta emot Litteraturpriset till Astrid Lindgrens Minne, men nu vet jag att det är sant. Jag befinner mig fortfarande i chock och det går väl inte över i första taget. Men det är underbart!” säger Wolf Erlbruch i ett pressmeddelande.

Wolf Erlbruch debuterade 1985 med bilderna i James Aggreys ”Örnen i hönsgården”. Genombrottet kom fem år senare med just ”Det var det fräckaste!”. Boken handlar om en mullvad som träffas av en bajskorv i huvudet och ger sig ut för att leta upp den skyldige.

Visar det lilla i det stora

I sin motivering skriver juryn att Wolf Erlbruch får priset för att han ”gör viktiga livsfrågor tillgängliga och hanterbara för läsare i alla åldrar. Med humor och värme djupt rotad i en humanistisk grundsyn visar hans verk det lilla i det stora”.

Juryns ordförande Boel Westin tillkännager att den tyske illustratören Wolf Erlbruch tilldelas årets Almapris. Foto: Noella Johansson/TT

Lena Andersson är förläggare och förlagschef på Berghs, som gett ut Wolf Erlbruch bok ”Det var det fräckaste!”.

– Han är en fantastisk konstnär och författare. Utmärkande för ”Det var det fräckaste” är den underbara humorn. En mullvad som en dag märker att det landat någonting klibbigt på hans huvud, och ger sig ut för att ta reda på hur det har hamnat där. På det sättet får man lära sig om djurs bajs, säger hon.

”Ett fantastiskt erkännande”

Wolf Erlbruchs senare verk är mer allvarliga och filosofiska, säger Lena Andersson.

– Det som är utmärkande för honom som berättare är att han är så mångsidig och arbetar med så många olika tekniker. Jag tror att Almapriset kommer att betyda en hel del för hans författarskap. Han kommer att bli mer uppmärksammad både i Sverige och Europa. Det här är ett fantastiskt erkännande.

Årets Almapris, Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, är det 17:e som delas ut. Priset instiftades 2002 av Sveriges regering för att hedra Astrid Lindgrens minne och öka intresset för barn- och ungdomslitteratur.

Men det är inte bara illustratörer som kan ta hem priset, det ges till såväl författare och berättare, som organisationer som arbetar med läsfrämjande bland barn och unga.

Barbro Lindgren – första svenska vinnaren

Förra året gick priset till den amerikanska ungdomsboksförfattaren Meg Rostoff. Och 2014 tilldelades priset författaren Barbro Lindgren, hon var den första svensken att tilldelas priset. Utöver äran så får vinnaren fem miljoner kronor, en prissumma som gör priset till världens största barn- och ungdomslitteraturpris.

Vanligtvis går priset till en författare men för två år sedan gick priset till den sydafrikanska läsorganisationen Praesa, som arbetar med läsfrämjande arbete för barn och ungdomar. Totalt har tre av de 17 utdelade priserna gått till organisationer.

”När Sverige är som vackrast”

Priset utses av en jury på tolv medlemmar som består av författare, litteraturkritiker, litteraturvetare, illustratörer och bibliotekarier.

Astrid Lindgren Memorial Awards, ALMA, som delar ut priset skriver att det ska prisutdelningen ska äga ”när Sverige är som vackrast”. Tidigare pris har delats ut i slutet av maj eller början av juni, och denna gång blir det den 29:e maj på Konserthuset i Stockholm.

Läs mer: Almapriset har landat i litteraturvärlden

Tidigare vinnare av Almapriset

2016 – Meg Rosoff, amerikansk ungdomsförfattare

2015 – Praesa, sydafrikansk organisation som arbetar med läsfrämjande för barn och ungdomar

2014 – Barbro Lindgren, svensk barnboksförfattare

2013 – Isol, argentinsk bilderbokskonstnär

2012 – Guus Kuijer, nederländsk författare

2011 – Shaun Tan, australiensisk illustratör och författare

2010 – Kitty Crowther, belgisk illustratör

2009 – Tamerinstitutet, palestinsk organisation som arbetar med läsfrämjande

2008 – Sonya Hartnett, australiensisk författare

2007 – Banco del Libro, institution som arbetar med läsfrämjande i Venezuela

2006 – Katherine Paterson, amerikansk författare

2005 – Ryôji Arai, japansk bilderbokskonstnär och Philip Pullman, brittisk författare

2004 – Lygia Bojunga, brasiliansk författare

2003 – Christine Nöstlinger, österrikisk författare och Maurice Sendak, amerikansk författare och illustratör

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almapriset

Mer i ämnet