Bland 207 nominerade väljer Almaprisets jury i år att prisa bilderbokskonstnären Marisol Misenta, alias Isol, från Argentina. Det avslöjade juryordföranden Larry Lempert på en presskonferens i Vimmerby på tisdagen.
– Jag är överväldigad, sa Isol när juryn ringde upp och meddelade nyheten. Hon kände till priset sedan tidigare.
Känd för sin vilda stil
Isol har många strängar på sin lyra. Hon föddes 1972 i Buenos Aires och är utbildad bildlärare. Hon har också gått på Konsthögskolan i Buenos Aires. Almapristagaren kan titulera sig både grafisk konstnär, serietecknare, sångerska, kompositör, poet och bilderbokskonstnär.
Som bilderbokskonstnär är Isol känd för sina väldigt vilda illustrationer. Hon har en explosiv stil med dämpad färgskala, dubbla konturer och färgläggning som flyter utanför konturerna. Hennes stil är så vild och egensinnig att hon har blivit refuserad och ombedd att göra om bilderna. Hon har bland annat fått höra att hennes barnboksfigurer har alltför psykotiska ögon.
Tar strid för konsten
Hon har jobbat fackligt för bilderbokskonsten i sitt hemland Argentina, och tagit strid för bildkonstnärens rätt att få betalt för sin medverkan i varje bilderbok. Isol har också tecknat för dagspressen, där hon komprimerade en händelse i en enda bild.
Isol släppte sin första egna bok, ”Hundarnas liv” (Vida de perros), år 1997. Den handlar om en pojke som ser stora likheter mellan sig själv och sin hund. Debuten blev rosad och har låtit Isol fortsätta ge ut böcker som en integrerad författare – som inte gör skillnad på bild- och textskapandet.
Ett tiotal egna böcker
Sedan dess har pristagaren gett ut ett tiotal egna bilderböcker, som till exempel Tener un patito es útil (2007) som kan läsas från två håll, ”El Globo” (2002) om en arg mamma som förvandlas till en ballong och ”Petit, el monstruo” (2007) i vilken ett barn försöker reda ut varför samma handling är rätt ibland och leder till skäll ibland.
Isol har också illustrerat böcker av författare som Jorge Luján och Paul Auster. Med Luján har hon arbetat i många år, vilket enligt Almajuryn har gjort henne till en medskapare snarare än en illustratör till hans berättelse.
”I barnets ögonhöjd”
Almapriset är världens största pris för barn- och ungdomslitteratur. Almajuryn är särskilt imponerad av att Isol lyckas stå på barnets sida och skriva utifrån läsarens (barnets) eget perspektiv. Såhär lyder prismotiveringen:
”Isol skapar bilderböcker i barnets ögonhöjd. Hennes bilder vibrerar av energi och explosiva känslor. Med en återhållen palett och ständigt nya bildlösningar tänjer hon på invanda perspektiv och flyttar bilderboksmediets gränser. Hon utgår från barns klara blick på världen och ger deras frågor drastiska uttryck och öppna svar. Med befriande humor och lätthet behandlar hon även tillvarons mörkare sidor.”
Marisol Misentas böcker finns utgivna i ett tjugotal länder. Hon har i skrivande stund ingen förläggare i Sverige.
Reporter i tv-inslaget: Ditte Hammar
Foto: Mikael Eriksson
Klippning: Andreas Idén
Om Almapriset
- Litteraturpris till minne av författaren Astrid Lindgren
- Räknas som världens största pris för barn- och ungdomslitteratur
- Instiftades av Sveriges regering år 2002
- Delas ut varje år, till en eller flera nu levande författare, illustratörer, berättare eller läsfrämjare
- Ett helt konstnärskap belönas med Almapriset
- Prissumman är fem miljoner svenska kronor