I dag avslöjades det vem som får årets Almapris, litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.
Årets pristagare är den sydafrikanska läsorganisationen Praesa, (The Project for the Study of Alternative Education in South Africa).
– Wow är det sant, vann vi? Det är fantastiska nyheter, säger en förvånad men väldigt glad verksamhetschef, Abigail Smith, till Kulturnyheterna när vi ringer upp.
– Det här är så stora nyheter, vi står här och glädjedansar allihop. Jag önskar du kunde se oss, säger hon.
Juryns motivering
Enligt Astrid Lindgren Memorial Award, Alma, har Praesa i över två decennier verkat innovativt och handlingskraftigt för att lyfta fram litteraturens betydelse för både individens och samhällets utveckling.
Juryns motivering lyder:
Med läsglädjen som ledstjärna ger PRAESA unika möjligheter för barn och ungdomar i Sydafrika att få tillgång till litteratur. Kreativa läs- och berättarprojekt skapar sociala sammanhang och gör litteraturen levande på flera språk. PRAESA visar genom sitt enastående arbete hur avgörande böcker och berättande är för att berika barns och ungdomars liv.
– Sydafrika har ju elva officiella språk, så det är en väldigt viktig tanke i den här organisationen, säger juryns ordförande Boel Westin.
Praesa är en organisation med en viss koppling till apartheid, är årets val av pristagare politiskt?
– Grundaren Dr Neville Alexander satt på Robben Island samtidigt som Nelson Mandela och var en aktiv apartheidaktivist. Idén om att litteratur ska nå ut till alla kan man kanske säga är politisk men den är ju också djupt demokratisk, säger Boel Westin.
”Betyder mycket”
Organisationen är baserad i Kapstaden och har sedan 1992 bedrivit läsfrämjande arbete för barn och ungdomar i Sydafrika.
– Hela teamet står här runt omkring mig just nu. Vi är väldigt glada, det här betyder så mycket för vår organsiation, säger Abigail Smith.
Organisationens mål
Praesa har tre grundläggande mål: att erbjuda barn högkvalitativ litteratur på de olika sydafrikanska språken, att samarbeta med och skapa nätverk mellan läsfrämjande organisationer och förläggare samt att initiera och genomföra aktiviteter som verkar för en levande läs- och berättarkultur i socialt utsatta områden.
Verksamheten bedrivs i dialog med aktuell forskning och i samarbete med volontärer på gräsrots-nivå.
Miljoner i potten
Förutom äran ger Almapriset fem miljoner kronor och räknas som världens största pris för barn- och ungdomslitteratur. Almapriset delas ut varje år, till en eller flera nu levande författare, illustratörer, berättare eller läsfrämjare.
– Barnböcker erbjuder unga ett sätt att förstå världen och ger en aptit på livet, sa kulturminister Alice Bah Kuhnke (Mp) under presskonferensen, angående vikten av att prisa läsinitiativ för unga.
Sverige kan lära
I en intervju efteråt gav Alice Bah Kuhnke sin syn på att priset i år tilldelats en läsfrämjande organisation.
– Kultur och demokrati är varandras förutsättningar och Praesa konkretiserar det på ett fantastiskt sätt. Nu kan de utvidga sitt arbete och nå ännu fler barn.
Kulturministern hoppas att Praesas arbete kan inspirera lässatsningar i Sverige.
– Det betyder mycket för vuxna, barn, organisationer och politiker att ta del av deras vetenskapliga metoder och deras sätt att arbeta med böcker och läskunnighet och flerspråkighet. De utmaningarna står vi för här också.
Alma-priset instiftades av Sveriges regering år 2002, samma år som Astrid Lindgren dog 94 år gammal.
Tidigare Almapristagare
2014 Barbro Lindgren
2013 isol
2012 Guss Kuijer
2011 Shaun Tan
2010 Kitty Crowther
2009 Tamerinstitutet
2008 Sonya Hartnett
2007 Banco del Libro
2006 Katherine Paterson
2005 Ryôji Arai
2005 Philip Pullman
2004 Lygia Bojunga
2003 Christine Nöstliger
2003 Maurice Sendak