Valet av Ungern presenterades redan i samband med förra årets bokmässa. Och vid det laget hade mässan haft kontakter med Ungern under flera månader för att utreda möjligheterna att ha just Ungern som fokusland.
Hur kommer det att märkas på mässan att det pågår en flyktingkris i Europa?
– Det kommer märkas på flera olika sätt. Vi har idag 3.500 olika programpunkter och även om de programtexterna skrevs för ett litet tag sen så aktualiseras de hela tiden, säger Maria Källsson som är mässansvarig.
Maria Källsson nämner sedan flera exempel på programpunkter som på olika sätt kommer ta upp flyktingkrisen: Författarförbundet bjuder in till en manifestation där det bildas en mänsklig kedja och på fredag anordnas en samling för en human flyktingpolitik.
Är det här initiativ som ni tagit efter att kritiken mot Ungern som värdland kom upp tidigare i veckan?
– Nej, egentligen inte. För så här är det: Ett program som lanseras i maj, och lanseras succesivt fram till mässan, förändras utifrån samhällets tendenser eller världspolitiken förändras.
Avhopp
Den ungerska kulturministern Zoltán Balog hoppar nu av bokmässan.
Varför kommer han inte?
– Det får man egentligen fråga Ungern själva, men han har meddelat att han inte ska resa utomlands, utan i stället skickar en statssekreterare.
Kritiserat samröre
Ungerska Balassiinstitutet samarbetar med mässan om de ungerska programpunkterna. Det är ett institut som tidigare fått kritik för att ha samarbetat med personer som förespråkar antiziganism och antisemitism. Men det är en bild som inte Maria Källsson känner igen.
– Jag kan bara ansvara för det program som Balassi presenterar här på bokmässan. Jag tycker att det är ett fint, brett och öppet program där jag inte ser några sådana tendenser. Om det är något som har hänt tidigare så är inte riktigt det något som jag kan ta ansvar för eller ställas till svars för.
Vad fyller bokmässan för funktion 2015?
– Det handlar om förståelse för varandra och för kulturer. Så den är viktigare än någonsin, skulle jag säga.