”KB-mannen” blev känd över hela Sverige i samband med att det uppdagades att han stulit och sålt minst ett 60-tal böcker från sin arbetsplats, Kungliga biblioteket, där han var verksam som chef över handskriftsavdelningen.
2004 greps han och erkände stölderna, senare samma år begick han självmord och hittades i rasmassorna av sin sprängda lägenhet.
FBI lämnar över under ceremoni
Alla böcker som stals anses vara ovärderliga och av stor vikt för det svenska kulturarvet.
Riksbibliotekarien Gunilla Herdenberg är på plats i New York för att ta emot de två man nu återfunnit.
– Vi har besiktigat böckerna och fått bekräftat att de är våra. Vilka böckerna är kan jag inte gå in på i dagsläget men de är från 1600-talet och ovärderliga för kulturarvet, säger hon.
Böckerna kommer överlämnas vid en ceremoni i New York under onsdagen, då bland annat FBI är på plats för att försäkra att allt går rätt till. Sedan kommer böckerna transporteras till Sverige och Kungliga biblioteket.
– Det känns fantastiskt att vi får tillbaka de här böckerna och vi är jättetacksamma för det arbetet man gjort i USA. Vi har ju inte råd att köpa tillbaka dem utan det gäller att rättssystemet i landet är uppbyggt på det sättet att man inte skyddas av god tro, säger Gunilla Herdenberg och förklarar att böckerna har legat ute till försäljning på olika auktioner och att det är på den vägen som de upptäckts.
Hoppas hitta fler böcker
Med de nya böckerna inräknade har sammanlagt en handfull verk återlämnats till KB. Det är till exempel tredje gången som Gunilla Herdenberg åker till USA för att hämta hem stöldgods. Senast hon var där var 2013.
– Vi hoppas såklart att vi ska kunna få fatt i alla böcker, säger hon och berättar att säkerheten på biblioteket höjts för att något liknande inte ska kunna inträffa igen.