E-böcker reas ut till lockpriser hos brittiska närbokhandlar. Foto: TT

E-boken tar över – men inte i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

2018 är e-böcker större än tryckta böcker visar en brittisk rapport. Men i Sverige går det trögare.

Enligt en rapport gjord av Pricewaterhouse Coopers kommer e-boken om fyra år vara mer populär än den tryckta boken i Storbritanninen, rapporterar BBC.

E-boksmarknaden där kommer öka i värde från motsvarande 4,2 miljarder kronor till 11,2 miljarder kronor. I Sverige går utvecklingen inte alls lika snabbt.

10 procent av svenskarna läser e-böcker

Lars Höglund forskar om svenskarnas e-boksanvändande och menar att Sverige ligger flera år efter de engelskspråkiga länderna.

– Det går långsammare här, det är i nuläget omkring 10 procent av svenskarna som läser e-böcker. Den siffran var den dubbla i både Storbritanninen och USA redan för flera år sedan.

”Vi använder surfplattorna till andra saker”

Anledningen till att e-boken inte slagit igenom på samma sätt på den svenska markanden är enligt Höglund en kombination av olika faktorer.

– Vi har en annan attityd till läsplattan. I Sverige är det betydligt vanligare med surfplattor och dem använder vi främst till andra saker. Sen handlar det om förlagssituationen, i de engelskpråkiga länderna är förlaget Amazon enormt stora och prisläget är ett annat än i Sverige, bland annat.

Är e-boken bara en fluga i Sverige?

– Nej verkligen inte, den tuggar långsamt framåt men kommer inte försvinna, exakt hur lång tid det tar till vi är uppe i USA och Storbritanninens nivå är svårt att säga.

Litteratur- och teknikintresserade väljer e-boken

Den tiondel av Sveriges befolkning som väljer e-boken är enligt Höglund personer som är intresserade av litteratur, någorlunda teknikintresserade och ofta med biblioteksvana då det är på biblioteken som intresset för e-boken är som störst.

– E-boken läses av alla åldrar, det som spelar roll är litteratur- och teknikintresset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.