För de flesta är Nina Åkestam kanske mest känd för sin blogg om reklam och media. Idag forskar hon också i ämnet på Handelshögskolan i Stockholm. Innan dess jobbade Nina Åkestam som reklamare och gick in i väggen, eller ”kraschade” som hon väljer att kalla det, innan hon hunnit fylla 26 år.
Fallet kom när det gick som bäst i arbetet. Men i samband med utmattningsdepressionen började hon fundera mer på vad meningen med hela skiten är.
”Skiten” är just livet i stort och jobbval mer specifikt. Och det är också det som blev titeln och temat för den bok som släpps på förlaget Volante den första juni.
Maktskifte till anställda
– Jag har bloggat ganska länge och märkt att jag har fått mycket respons när jag skrivit om jobb på ett mer reflekterande sätt. Jag insåg då att det är fler än jag som grubblar över saker som: vad man ska bli när man blir stor, säger hon.
Nina Åkestam förespråkar ett slags maktskifte från arbetsgivare till anställd och vill att vi ska sluta se jobbet som något man ”får” – som en present. Hon tycker att många inte funderar på vad de mår bra av i längden eller fokuserar på att bli bra på en sak, utan bara rusar iväg.
Nina Åkestam vill att vi ska ”deala” mer med vår inre tant, eller vårt framtida 85-åringa-jag, och fatta beslut som vi kan stå för på ålderdomshemmet.
– De vänner jag har som blivit arbetslösa och som har klarat sig bäst ur det, är de som gått till sig själva och verkligen funderat över vad de vill och som sett jobbet mer som ett generellt intresseområde än något specifikt man är.
”Vårt sätt att jobba är inte hållbart”
Därtill tycker Nina Åkestam att många chefer inte så bra på att sätta gränser och att anställda ofta saknar tydliga förhållningsregler på jobbet.
– Jag tror att vi i framtiden kommer att se på vårt sätt att jobba idag som ohållbart. Att så många går in i väggen och stressar ihjäl sig. Hur arbetsmarknaden ser ut i dag kommer att ses som lika galet som när vi nu tittar på hur villkoren såg ut för arbetare i fabrikerna i början av den industriella revolutionen.
Nina Åkestam är partipolitiskt aktiv i Miljöpartiet och i fredagens SvD Brännpunkt skriver hon tillsammans med språkröret Gustav Fridolin om just arbetsmarknadens villkor och om stress och utanförskap.
– Jag har inte skrivit boken utifrån nåt politiskt ställningstagande men eftersom jag har ett engagemang i botten i till exempel feministiska frågor så går det inte helt att komma ifrån att det också genomsyrar mina tankar i boken.
En ”tankebok”
”Meningen med hela skiten” är en hybrid av flera olika genrer och varvar självbiografiska reflektioner, med psykologiråd och övningar som Nina Åkestam själv har jobbat fram. Hon väljer själv att kalla det för en ”tankebok” eller ”kokbok” för de som funderar över karriärval.
– Självklart är det så att alla inte har samma valmöjligheter att välja sina jobb. Och jag skriver för en privilegierad tjänstemannavärld, eftersom det är den världen jag själv känner till. Men samtidigt tror jag att många har fler val än de själva tror. Och när de som är privilegierade inte ens tror att de har valmöjligheter i arbetslivet så är något skevt, säger Nina Åkestam.