Förra året började en ny skollag att gälla i Sverige, och det blev tydligt att alla enheter i landets grundskolor och gymnasier ska ha tillgång till ett skolbibliotek. Men så ser inte verkligheten ut. I januari skickade Kungliga Biblioteket (KB) ut en enkät till närmare 6000 skolenheter, och snart fann man att en av sex elever helt saknar ett skolbibliotek.
Nästan hälften av landets elever får nöja sig med ett skolbibliotek utan personal, enligt KB:s uträkning, och endast en tredjedel av eleverna har ett skolbibliotek som uppfyller alla dessa kriterier: En sökbar katalog, placerat i skolans lokaler, minst 1.000 fysiska medier och personal minst 20 timmar i veckan.
Ont om minoritetsspråk
Enkäten visar på flera brister i skolbiblioteken. Bland annat saknar många av biblioteken titlar på minoritetsspråken och andra språk. Det är inte heller alla som erbjuder anpassade medier för elever med lässvårigheter.
KB:s siffror baseras på totalt 5.956 skolenheter, varav ett antal delar bibliotek med varandra. I vissa delar av rapporten antar KB att samma förhållande råder på de skolenheter som inte svarade på enkäten. De flesta av eleverna som omfattas av undersökningen går i kommunala skolor.
Krav för skolbibliotek
En av tre elever i grundskolan och gymnasiet har tillgång till ett skolbibliotek som åtminstone:
Har katalog, manuell eller datoriserad
Ligger i skolans lokaler
Är bemannat minst 20 timmar
Har minst 1 000 fysiska medier (sex bokhyllor)
Källa: Kungliga biblioteket (TT)