En roman med experimentell poesi från 1971 och en tolv år gammal, ej färdigställd, självbiografi. Det är inte direkt någon bokbuffé som serveras för Sveriges bokhandlare när Bob Dylan tilldelas Nobelpriset.
På Svenska Bokhandlarföreningen har man dubbla känslor efter att en musiker tagit hem världens viktigaste litteraturpris.
– En personlig reflektion är att det är roligt med Dylan som pristagare. Men säljmässigt är det kanske inte lika roligt: Nobelpriset är en stor del av höstförsäljningen – och då finns det ju inte så mycket här, säger Mats Ahlström, ordförande för Svenska Bokhandlarföreningen.
Men någon landssorg bland boklådorna är det inte fråga om, understryker han.
– Vi har en i grunden positiv inställning, det viktiga är att Nobelpriset går till någon som våra läsare är intresserade av. Dario Fo fanns det inte heller så mycket av, samma sak är vanlig när poeter får priset. Man får ta utbudet med gungorna och karusellen i branschen.
Stor besvikelse
På den traditionella visningen av tillkännagivandet på Lohrs Pocket Medmera i Göteborg var besvikelsen däremot stor när beskedet kom, berättar ägaren Inês Lohr.
– Det var mycket tystare än Svetlana och Modiano. Några var glada, men det var kanske 70 procent av besökarna som blev besvikna, säger hon till Kulturnyheterna.
Även hos Roslagsbokhandeln i Norrtälje blev beskedet något av ett antiklimax.
– Det var ett annorlunda val, får man säga. Vi är kanske gammelmodiga, men det känns lite tråkigt. Nobelpriset är en stor chans att nå ut med intressant litteratur, och här finns det inte så mycket, säger ägaren Thomas Ronquist, som understryker att han inte har något emot Dylan i sig.
Succé på skivbutiken
Men på skivbutiken Pet Sounds i Stockholm blev det fest: Minuter efter tillkännagivandet hade de fyllt skyltfönstren med Dylan-album och gratulationer, berättar grundaren Stefan Jacobson.
– Det känns riktigt kul. För en enskild skivaffär betyder det här lika mycket som för en bokhandlare när en traditionell författare tar emot priset. Det har inte ens gått ett dygn än, och vi har sålt fler Dylan-skivor än på flera veckor!
Ni säljer ju hans böcker också. Är intresset lika stort där?
– Det har faktiskt inte varit någon efterfrågan alls hittills, folk vill bara ha skivor.
Ingen kris väntar
Men varken hos Lohrs eller Roslagsbokhandeln finns någon oro för att Bob-effekten ska påverka ekonomin. Thomas Ronquist förklarar att Nobelpriset oftast inte är en enorm faktor för en mindre bokhandel.
– Det är inte det ekonomiska, utan mer det principiella, säger han.
Inte heller Inês Lohr känner någon som helst oro, och pekar på att det är en stark bokhöst – och att både Augustpriset och Nordiska Rådets Litteraturspris väntar.
– Inte är det så att vi står här och är deppiga. Jag tror inte att det kommer påverka oss så mycket, , säger Inês Lohr.
– Först var jag ganska besviken, men nu tänker jag att det kommer bli roligt att diskutera det här priset, och ta del av det som Dylan faktiskt har skrivit. Ur besvikelsen växer något positivt, så skulle jag säga!