När stjärnkrögaren Leif Mannerström och journalisten Britt-Marie Mattsson djupdyker i matens makt blottas berättelser från flera decennier om hur maten och måltiden använts i maktutövandet.
– Maten kan användas i både i goda och dåliga syften har vi kommit fram till. Mat kan vara en diplomatisk finess, när man då kanske har kommit lite snett i en förhandling och kan bryta av och samlas kring mat som är väl avvägd och välkomponerad, Britt-Marie Mattsson.
Sätta folk på plats
I matens makt beskrivs måltidens betydelse för att diplomatiska, kungliga och politiska möten ska gå vägen. Men också hur man genom måltidsritualer kan förnedra och sätta folk på plats. Som när Margaret Thatcher bjöds in till 200-årsjubileet av franska revolutionen och fick en undanskymd bordsplacering.
– Då kunde man se att Margaret Thatcher verkligen ville stå långt fram med presidenten men presidenten, Mitterrand, han förstod vilken ordning det var. Hon var premiärminister och dessutom från England så hon placerades åt sidan. Lite grann för att sätta henne på plats så att hon inte skulle inbilla sig att hon var finare än alla möjliga andra, säger Britt-Marie Mattsson.
Utan brännvin
Mattsson och Mannerström har slagit i historieböckerna, från Napoleons tid till dagens diplomatiska dilemman. De har intervjuat sina vänner, toppdiplomaterna, men minns också själva måltider som kunde ha gått riktigt illa. Britt-Marie Mattsson påminner Leif Mannerström om när han lagade mat för EU:s stats- och regeringschefer samt George W. Bush under Europeiska rådets toppmöte i Göteborg 2001.
– Då bjöd vi verkligen till i Göteborg och gjorde en jättebra måltid. På själva maten var det ingen större ”limit” men däremot skulle man hålla igen på brännvinet, på klassiskt svenskt manér. Det var en dam från UD som var väldigt sträng på det där. Det fick vi absolut inte servera. Men det tog inte lång tid innan Göran Persson hade sagt till Chirac ”ska du ha en rackare?” och då hade vi ju ingenting där. Det var ju Persson inte särskilt glad för, säger Leif Mannerström.
På gatorna utanför var det i stort sätt krig och vem vet hur toppmötet hade kunnat sluta om inte Mannerström budat över brännvin på en motorcykel.
”Det var så pinsamt”
Diplomatisk kris uppstod också när George H.W. Bush spydde i maten under en måltid med den japanske premiärministern 1992. ”Det var så pinsamt” sade George Bush när han kommenterade händelsen vid ett senare tillfälle. I Japan används fortfarande begreppet ”Bushusuru”, att göra en Bush, när någon spyr på offentlig plats.