”Nobelpriset i litteratur år 2012 tilldelas den kinesiske författaren Mo Yan, som med hallucinatorisk realism förenar saga, historia och samtid”.
Så löd motiveringen som Peter Englund läste upp efter att han tillkännagivit årets nobelpristagare i litteratur.
Mo Yan betyder ”Tala inte” och är en psedonym. Egentligen heter författaren Guan Moye och föddes 1955 i en fattig familj i provinsen Shandong i östra Kina. Under kulturrevolutionen i Kina slutade han skolan för att börja arbeta, först inom jordbruket och sedan på fabrik. 1976 gick han in i Folkets befrielsearmé. Det var under tiden där som Mo Yan började skriva. Hans första novell publicerades 1981, men genombrottet kom med den tredje romanen, ”Det röda fältet” 1987. Den utspelar sig delvis under det kinesisk-japanska kriget med början under 1930-talet. Romanen har också filmatiserats av Zhang Yimou.
Skriver om maktmissbruk
Bara tre av Mo Yans romaner finns översatta till svenska. ”Det röda fältet”, ”Vitlöksballaderna” från 1989, och ”Ximen Nao och hans sju liv” från 2006. Mo Yan beskriver ofta historiska skeenden och maktmissbruk i sina böcker. Ofta skildrar han konflikter mellan folk på landsbygden och makteliten.
– Han ger oss unika inblickar i en unik miljö på ett unikt sätt. Han skriver om en liten by på den kinesiska landsbygden. Det är där han är född och uppväxt. Han täcker hela det kinesiska 1900-talet, ända till idag. Han skriver utifrån sin egen bakgrund. På ett förbannat unikt sätt”, säger Peter Englund till SVT.
Göran Malmqvist är den enda akademiledamot som behärskar kinesiska, och kan antas ha haft visst inflytande över årets pris.
– Han är en gudabenådad berättare. Läser man hans verk får man en skildring av Kinas historia fram till dags dato. Han är den djärvaste författaren som skriver i dagens Kina, säger han.
Mo Yan har vid sidan av sina romaner även skrivit åtskilliga noveller och essäer. För att vara litteraturpristagare är han ganska ung. Den genomsnittliga åldern för en litteraturpristagare är 65 år.
Reporter i tv-inslaget är Sindra Grahn.