Normkreativa barnböcker allt vanligare

Uppdaterad
Publicerad

De stora förlagen ger ut fler och fler barn -och ungdomsböcker. Och i berättelserna syns en ökad mångfald, många huvudpersoner är till exempel är transpersoner, och barns erfarenheter av flykt undan krig lyfts fram.

År 2016 gavs det ut 2 414 barn -och ungdomsböcker i Sverige, vilket är en ökning med 16 procent jämfört med föregående år. Det visar Svenska barnboksinstitutets (Sbi) årliga bokprovning. Vidare visar rapporten att utgivningen av barn -och ungdomsböcker sedan år 2000 har mer än fördubblats. Och den tydligaste röda tråden i samtida litteratur för barn och unga är ett inkluderande perspektiv och att utmana normer.

Mångfald av berättelser och karaktärer

Många av huvudpersonerna är till exempel transpersoner, men även normer kring psykiska funktionsvariationer, kroppskonstitution, sexuell läggning eller etnicitet tas upp i böckerna.

En som arbetar normkreativt med barnböcker är barnboksillustratören -och författaren Matilda Ruta. Hon har bland annat illustrerat Henrik Wallnäs bok ”Åka buss”, som gestaltar en familjs flykt undan krig, ur barnets perspektiv.

– Jag försöker att undvika att återskapa stereotyper. Jag tycker det är viktigt att man inte fortsätter att berätta samma gamla historia, säger hon till Kulturnyheterna.

Inte alltid normbrott i fokus

Matilda Ruta menar att det finns olika ingångar och sätt att arbeta med normer, men att det för henne är viktigt att gestalta olika berättelser och karaktärer utan att berättelsen nödvändigtvis handlar om just normbrott.

– Det är inte ett självändamål att ha en berättelse om normbrott, utan jag vill snarare visa människor så som de ser ut i verkligheten. Och människor ser inte bara ut på ett sätt eller lever på ett sätt.

Varför är det viktigt att visa mångfald?

– För att det är viktigt att ibland kunna känna igen sig, och ibland känna igen sina vänner och deras familjer. Alla känner inte igen sig i alla berättelser, men om det aldrig finns någon som ser ut som en själv så blir man ju trött på det. Därför är det viktigt att någon ibland får dyka upp som till exempel har en likadan familjekonstellation som en själv.

Matilda Ruta tycker att det är positivt att fler berättelser och karaktärer får synas i barn -och ungdomslitteraturen, men hon poängterar att normbrytande berättelser alltid funnits.

– Mycket har förändrats på kort tid, och idag finns möjlighet och utrymme för fler perspektiv. Berättelserna finns ju där hela tiden, frågan är bara om de lyfts fram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.