Boken har titeln till trots inte något med kvantfysik att göra, menar forskare. Foto: Söderpalm Publishing/TT

Svidande kritik mot bästsäljande bok

Publicerad

En ny bästsäljande bok om kvantfysik menar att sjukdomar är en fråga om inställning, och att vi med hjälp av kvantfysik kan ”beställa” framgång via ”nollpunktsfältet”. Det enda problemet är att boken inte har någon som helst vetenskaplig förankring.

”Vi lovar dig som läser boken mirakler, därför att vetenskapen faktiskt säger det!” Så står det på omslaget till en av sommarens mer otippade bästsäljarböcker: ”Livet med kvantfysiska glasögon”, som toppar flera boksajters topplistor.

Boken lovar att läsaren med kvantfysikens hjälp kan skapa det liv de drömmer om, få drömlägenheten eller bota sjukdomar. Men dessvärre säger vetenskapen något helt annat: En granskning av Dagens Nyheter visar att boken helt och hållet saknar vetenskaplig förankring, och heller inte har något med faktiskt kvantfysik att göra.

Sågas av forskning

Bo Sundborg, professor vid avdelningen för kosmologi, astropartikelfysik och strängteori vid Stockholms universitet, säger att han skräms av innehållet i boken.

– De verkar inte ha läst fysik, utan någon slags pop-lära som inte har något med fysik att göra, säger Bo Sundborg till DN.

– Kvantfysiken påverkar inte hur vi mår på det sätt som författarna till boken menar, fortsätter han.

Avfärdar kritiken

Titti Nordieng, en av bokens författare, kan inte säga vad kvantfysik är när hon får frågan av tidningen.

Jag är inte intresserad av den teoretiska delen, utan mer på hur kvantfysiken påverkar vår personliga utveckling, säger hon.

Facebook bemöter Nordieng och medförfattaren Mikael Säflund nu tidningens artikel, som de menar var obehaglig tills de ”tar på sig de kvantfysiska glasögonen”.

”Jag tror inte vi ska leta efter den kollektiva sanningen baserad på vetenskap. Tänk om livet handlar om att skapa vår egen sanning”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.