• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Umberto Eco skrev förutom romaner också litteraturkritik och var under många år verksam vid universitet i Bologna. Men det var med romanen ”Rosens namn” från 1980 som han blev känd för många läsare världen över.

Umberto Eco död

Uppdaterad
Publicerad

Italiens mest framstående samtida kulturpersonlighet Umberto Eco har avlidit, 84 år gammal. För allmänheten var han mest känd för romanen ”Rosens namn”, som blev en internationell bestseller.

Umberto Eco var ett typiskt exempel på Medelhavsländernas explosiva, eklektiska intellektuella. Han var filosof, semiotiker, författare och expert på massmedier.

Eco började sin yrkeskarriär på det statliga tevebolaget Rai i Milano 1954, där han arbetade som journalist. På 1960-talet gick han vidare med sin akademiska karriär och blev professor i semiotik, läran om tecken, i Bologna 1975. Nu började han bli känd utanför Italiens gränser.

Genombrott 1980

Men det stora genombrottet kom 1980, när Umberto Eco gav ut Rosens namn. Romanen är en snillrikt sammansatt thriller som utspelar sig i ett benediktinerkloster i Italien på 1300-talet.

Trots att den bitvis flödar över av Ecos detaljkunskap om kyrkohistoria, teologi och filosofi, blev den en internationell bästsäljare som gjorde Eco världsberömd och förmögen. Rosens namn filmatiserades 1986 med Sean Connery i huvudrollen.

Tog ställning mot Berlusconi

Umberto Eco fortsatte att föreläsa på kända universitet i hela världen, skrev ytterligare ett tiotal romaner och oräkneliga essäer och var en framträdande debattör i italienskt samhällsliv. Han tog tydlig ställning mot Silvio Berlusconi och hans sista roman, Upplaga Noll (2015), är en halsbrytande satir över hur man kan manipulera via medierna.

När Italiens två största förlag, Mondadori och Rizzoli gick samman 2015, var Eco en av flera framstående författare som lämnade i protest mot den monopolsituation som därmed skapades på den italienska bokmarknaden. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.