– Det finns många människor som kanske inte är intresserade av att fundera på politik, men även om vi inte vill så är allt vi gör ändå politiskt på något sätt. Jag känner ofta att jag har lust att säga saker och fundera på saker som har med livet att göra, som då på ett sätt är politiskt, när jag gör musik också, säger Emilia Amper.
– Jag tänker kanske inte att det är politik utan jag vill sprida någonting bra.
Folkmusiken är traditionsbunden men albumaktuella Emilia Amper är samtidigt starkt inspirerad av samtiden och skriver låtar för att värma det som hon upplever som ett kyligt samhällsklimat.
Hon kämpar för jämställdhet och vill lyfta fram kvinnorna, inom folkmusiktraditionen spelas det ofta låtar av män men sällan av kvinnor.
– Jag älskar alla de där gubbarna och deras musik, verkligen. Men jag vill ha kvinnorna och deras musik också. Annars får vi ju bara hälften av all musik.
Hyllar kvinnliga musiker
Emilia Amper berättar om när hon läste musikvetenskap och inte kunde hitta en enda kvinna i sin kursbok.
– Först så blev jag sur när jag funderade på det här med ojämställdhet och att kvinnors musik osynliggörs. Men sedan är jag ganska positiv, säger Emilia Amper och skrattar:
– Jag kände att jag vänder på det här istället. Så jag ville göra en hyllningslåt till alla kvinnliga musiker i hela världen som någonsin har levat och någonsin kommer att leva, som tack för all musik och all inspiration.
Resultatet blev låten Spelpuma som är öppningslåt på hennes nya album Lux. Men hon gjorde ett mycket uppmärksammat framförande av den låten redan under nationaldagsfirandet på Skansen 2015.
– Jag spelar ofta Spelpuma på konsert och då berättar jag allt det här. Men jag kan själv tycka att nu har jag tjatat om det här, alla vet ju det här, det är så himla självklart, säger Emilia Amper.
– Men varje gång jag spelar den så blir folk berörda, kommenterar och kommer fram och tackar för att jag säger det jag säger och spelar den där låten. Då känner jag att jag måste fortsätta prata om det här och säga det här varje gång.
Ambassadör för nyckelharpan
Hon ser sig som en ambassadör för folkmusiken och inte minst för nyckelharpan. Och hon har ett stort engagemang för att synliggöra genren.
– Det känns som att det är väldigt mycket av den vanliga publiken som inte känner till folkmusik så mycket. Säger man svensk folkmusik och så tänker de på någonting som är mossigt, dammigt och lite tråkigt. Då känns det väldigt viktigt att få visa mycket av det som händer just nu. För att det är så otroligt cool musik som skapas inom folkmusikvärlden i Sverige idag.