1984 hittas delar av Catrine da Costas styckade kropp i ett par svarta plastsäckar i Solna. Mordfallet har aldrig lösts, men tingsrätten pekade ut två män som skyldiga till styckningen av kroppen.
Centralt för åtalet mot männen var framför allt den ena mannens dotters berättelse och ett fotohandlarpars utpekande av de båda läkarna, i media ofta kallade allmänläkaren och obducenten.
Filmen pekar på oklarheter i utpekandet och tveksamheter i allmänläkarens dotters berättelse. Bakom dokumentären står filmaren Kristian Petri och SVT-journalisten Claes JB Löfgren.
Kulturnyheterna har tittat på filmen tillsammans med vår filmkritiker Fredrik Sahlin och kriminalreportern Katarina Wennstam.
Fakta: Styckmordet
1984 hittas flera plastsäckar som innehåller delar av en styckad kvinna. Hon identifieras som en 27-årig prostituerad kvinna vid namn Catrine da Costa.
En man, som i media kallats för obducenten, grips samma år, men släpps åter efter några dagar.
1987 häktas obducenten tillsammans med den så kallade allmänläkaren. 1988 åtalas de för mordet på Catrine da Costa.
Sommaren 1988 frias läkarna på alla åtalspunkter. Tingsrätten skriver dock i domskälen att läkarna styckat kvinnan. Det brottet (brott mot griftefriden) var dock preskriberat.
De båda läkarna försökte sedan att överklaga tingsrättens skrivningar, men domskäl kan inte överklagas.
Som en följd av tingsrättens skrivningar i domen om styckningen av kvinnan så återkallades männens läkarlegitimationer.
Flera böcker och otaliga debattinlägg har publicerats om fallet. Hanna Olssons ”Catrine och rättvisan” samt Per Lindebergs ”Döden är en man. Historien om obducenten och allmänläkaren”
är de två mest diskuterade publikationerna i ärendet.
2003 kom SVT-journalisten Lars Borgnäs ut med sin bok ”Sanningen är en sällsynt gäst”.