EU-regler kan hota nätfriheten

Uppdaterad
Publicerad

Kritiska röster höjs mot EU-beslutet som ska stänga ner sajter med terrorpropaganda på begäran.

Efter terrordådet i Paris snabbsammankallades elva ministrar i EU i söndags och formulerade hur de vill jobba mot terrorism. En del av dokumentet – som Sverige skriver under – handlar om att staterna ska ha rätt att ta hjälp av nätoperatörer för att stänga ner sajter med terrorpropaganda.

– Jag är otroligt orolig över de här luddiga formuleringarna. Att vi ska bli någon typ av spion, dela med oss av information och kunna stänga sajter på begäran. Det tycker vi är en otroligt olycklig utveckling, säger Jon Karlung, vd på Bahnhof.

Medier

Inte första gången

Många nätoperatörer har inte alls lust att bli jihad-poliser. Telia Sonera ser det inte alls som sin uppgift och skriver såhär till Kulturnyheterna: ”Det är rättsväsendets roll att dra gränser för yttrandefriheten. Telia Soneras roll är att alltid respektera yttrandefriheten”.

Martin Löwdin kallar sig nätaktivist, och säger att liknande beslut har fattats gång på gång de senaste åren.

Så snart det händer ett terrrodåd kommer snabbt sådana här initiativ från stater som försöker begränsa friheten på internet.

Egenvärde i extrema sajter

Diskussionen om nätfrihet fanns långt innan söndagens beslut. Ska nätet vara vara så fritt som möjligt?Eller ska vi börja bestämma vad som får finnas där? Och vem ska i så fall bestämma det?

Även om extremistiskt material kan vara obehagligt, skrämmande och leda till att folk blir radikaliserade, finns det ett egenvärde i att det existerar. Om man försöker tiga ner det bildas istället hemliga communities, så kallade ”mörka nät”, där radikaliseringen kan bli ännu starkare, säger Martin Löwdin, och lägger till:

Det är ett absurt svar på terrorism. Svaret borde snarare vara mer informationsutbyte, mer diskussion, mer dialog, större öppenhet.

Inrikesministern: ”Får inte hota demokratin”

Men den svenska inrikesminsitern tror inte att diskussionerna i EU  kommer att leda till ett ökat övervakningssamhälle där sajter blockeras och yttrandefriheten krymper. Inte i Sverige.

Jag kan säkert säga att vi inte vill dit. För vi får inte vidta sådana åtgärder mot terror att det hotar det vi faktiskt vill skydda: Integriteten, öppenheten, demokratin, säger Anders Ygeman (S).

Även it-ministern har sagt att det inte finns någon fara för nätfriheten i Sverige, men nätaktivisten är inte lika säker.

Att döma av dokumentet så är de överdrivet lugna, tycker jag. Om vi sluter samhället på grund av terroristerna, så vinner faktiskt terroristerna, säger Martin Löwdin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet