SVT:s avgående vd Eva Hamilton. Foto: TT

Eva Hamilton slutar som vd på SVT

Uppdaterad
Publicerad

Eva Hamilton slutar som vd på Sveriges Television efter åtta år på posten. – Jag har gett det bästa jag har och nu är det dags för någon annan att göra det, säger hon till SVT.

Hamilton informerade i går SVT:s styrelse om beslutet, och på tisdagsmorgonen företagets personal.

– Det är dags för mig att sluta som vd. Jag har suttit på posten i åtta år och det har gått bra. Jag har gett det bästa jag har och nu är det dags för någon annan att göra det, säger Eva Hamilton.

Medier

Hon berättar att hon har funderat över beslutet under en period.

– SVT är mitt i samhället, mitt i folks vardagsrum. Det spelar roll vad SVT gör, och det spelar roll vad jag gör, säger hon.

Vill inte kommentera efterträdare

Eva Hamilton har ingen ny tjänst som väntar i nuläget.

– Det är vemodigt att lämna SVT. Jag är en arbetande människa och kommer att jobba tills jag dör. Jag kommer naturligtvis att göra någonting annat, men vet ännu inte vad.

Det finns i dag ingen ersättare för posten och Hamilton kommer att sitta kvar tills en ny vd utsetts. Hon vill inte svara på frågan vem hon vill se som sin efterträdare.

– Det är absolut det sista jag kommer att uttrycka. Det är inte min sak, det är styrelsens uppdrag, säger Hamilton.

SVT:s styrelses nya ordförande Anna-Karin Celsing är ansvarig för rekryteringen av ny vd.

– Jag kommer köra in i kaklet tills en efterträdare utsetts, säger Hamilton.

Mest nöjd med

Det hon är mest nöjd med under sin tid som vd är att företaget, trots hård konkurrens från andra medier, har en fortsatt stark position.

SVT har nu ett sändningstillstånd för sex år framåt med säker finansiering.

– Jag är väldigt nöjd med att vi toppar förtroendemätningar. De flesta tv-tittarna väljer fortfarande att titta på SVT.

Hon lyfter även fram att SVT nyligen utsetts till en av Sveriges bästa arbetsplatser.

Det svåraste beslutet

Det svåraste beslutet hon varit med att fatta under sin tid som vd var i april 2008, om att cirka 400 tjänster skulle försvinna från SVT.

– Vi tog bort väldigt många tjänster. Det var duktiga och ambitiösa människor, människor som hade gett sitt bästa.

– Samtidigt var det ett sätt att öppna upp SVT för världen. Det var förnyande och nyttigt för vår programutveckling, säger Eva Hamilton.

Eva Hamilton ser positivt på SVT:s framtid.

– Det finns en politisk enighet om sex år framåt för sändningstillstånd och licensfinansiering. Jag vet att många ifrågasätter den, men den är viktig. Om vi gör fortsatt bra program och tjänster och lyssnar på tittarna, så kommer företaget att vara viktigt och starkt framöver.

Journalistklubben: ”Både överraskande och inte”

Petteri Karttunen, ordförande för SVT:s fackliga organistation Journalistklubben skriver i ett inlägg på organistationens hemsida att beskedet om Hamiltons avgång ”både är överraskande och inte”.

– Eva har ett engagemang för SVT och Public Service-idén som gör att hon kunde fortsatt flera år till. Samtidigt har hon under sina åtta år som vd lett några av de svåraste förändringarna som bolaget har genomgått. Digitaliseringen, införande av ny sändningsteknik och omorganisationen 2008 då 400 medarbetare fick lämna företaget.

Petteri Karttunen skriver att han räknar med att hon stannar kvar tillräckligt länge för att ta ansvar för den regionala omorganistation som hon startat men också att han respekterar hennes val att sluta.

– Under Evas tid som vd har SVT gått från klarhet till klarhet när det gäller tittarnas uppskattning och förtroende. Om Eva nu känner att hon gett sitt bästa och vill sluta så får vi anställda respektera det.

Eva Hamilton

Eva Hamilton, 59 år, har varit vd för SVT sedan 2006. Hon tog då över posten efter Christina Jutterström.

Hon har jobbat på SVT i över 20 år. Bland annat som korrespondent i Bryssel och som chef för SVT Fiktion.

Hamilton fick 2009 utmärkelsen Årets ledare av tidningen Affärsvärlden, Catella och Korn/Ferry International.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet