Peter Greste, Mohamed Fahmy och deras egyptiske kollega Baher Mohamed dömdes i somras till sju respektive tio års fängelse för att ha ”hjälpt terrorister” och ”fabricerat falska nyheter”.
De har suttit fängslade i 400 dagar, och fallet har orsakat protester från bland andra FN och USA. Fängslandet av journalisterna har blivit en symbol för ett växande förtryck av yttrande- och pressfrihet i Egypten.
SVT bevakade rättegången som hölls i ett högsäkerhetsfängelse utanför Kairo i somtas, och kunde intervjua Peter Greste och Mohamed Fahmy.
– Det finns inga som helst bevis mot oss. Det här är en politisk rättegång. Vi är gisslan! ropade Fahmy genom gallret i den bur han och de andra journalisterna hölls i i rättssalen.
”Egyptierna får betala priset”
Enligt en ny egyptisk lag kan dömda utlänningar deporteras för att stå inför rätta eller sitta av sitt straff i deras hemländer. Grestes och Fahmys kollega Baher Mohamed är egyptier och kan därmed inte utvisas.
– Baher kommer inte att släppas. Det är alltid egyptierna som får betala priset i Egypten, säger Baher Mohameds bror i kväll till tidningen The Guardian.
Al Jazeerachefen Mostefa Souag säger dock att TV-kanalen kommer att fortsätta att arbeta för att alla tre journalisterna ska friges.
Al Jazeera ägs av kungadömet Qatar som också stöttat det Muslimska Brödraskapet. Efter att militären tog över makten i Egypten i juli 2013 har det Muslimska Brödraskapet förbjudits och terroriststämplats. Qatar ses som en fiende av den nuvarande egyptiska regimen, även om relationen mjukats upp något den senaste tiden.
”En fars”
Under tiden i fängelset har Fahmy utvecklat en kronisk axelskada på grund av bristande tillgång till vård. Hans advokat säger också att Fahmy är i akut behov av behandling för Hepatit C. Bevisiningen i rättegången har liknats vid en fars. Bland annat spelades en poplåt av bandet Gotye upp i rätten, och åklagaren visade bilder från Grestes föräldrars semesterresa till Tyskland.
Trots att fallet orsakat internationella fördömanden så väcker det inte lika starka känslor i Egypten. Många anhängare till den nya regimen under president Abdel Fattah el-Sisi ser journalisterna som legitima måltavlor eftersom Al Jazeera English arabiskspråkiga systerkanal öppet har stött det Muslimska Brödraskapet.
Tidigare denna månad beviljades en ny rättegång, men den nye domaren vägrade släppa de fängslade journalisterna mot borgen. Sammanlagt sitter 16 journalister fängslade i Egypten, vars fängelser är överfulla av oliktänkande. Människorättsorganisationer uppskattar att så många som 40.000 personer är frihetsberövade av politiska skäl.