Foto: SF

”A million ways to die in the west”

Uppdaterad
Publicerad

Kristoffer Viita konstaterar att handlingen i ”A million ways to die in the west” är tunnare än ett cigarettpapper.

”Family Guy”-skaparen MacFarlane, som gjorde succé med den livs levande nallebjörnen ”Ted” härom året, har regisserat och spelar huvudrollen i en kavalkad sketcher med cowboyhattar.

Ofta med samma punchline: kolla hur jävligt det var för Amerikas nybyggare. Typ: Om du inte dör av kolera eller av skjutglada busar kommer doktorn ordinera en spark i ditt ansikte.

Filmrecension

Jag vet inte riktigt vad Seth MacFarlane försökt göra med ”A million ways to die in the west”. En hyllning till gamla västernfilmer á la ”Django Unchained”? En pastisch på genren som ”Det våras för sheriffen”? I så fall har han gjort det helt utan referenser i vare sig ton eller innehåll.

Skämten är så dåligt skrivna att MacFarlane (för övrigt värdelös som skådespelare) ofta måste ta en paus, bryta fjärde väggen och förklara sina poänger. Ibland mer än en gång.

Premissen börjar med att ynkryggen och fårfarmaren Albert (Macfarlane) blir dumpad av sin flickvän och deppar ned sig. Snart förälskar han sig i Anna (Charlize Theron) som är gift med traktens största bandit Clinch Leatherwood (Liam Neeson), vilket leder till trubbel.

Det glimmar till kortvarigt när Neil Patrick Harris gör ett gästspel som pervers mustaschtillbehörs-försäljare, men annars genomlider hela den stjärnspäckade ensemblen en väldigt lång dag på jobbet och levererar minsta möjliga insats.

Den rizlapapperstunna handlingen kompenseras tyvärr dåligt av de oslipade skämten och den distanslösa cynismen gör hela projektet till en misslyckad anti-västern. Men degen ska ju in.

”A million ways to die in the west”

Betyg: 2

Regi: Seth Macfarlane

I rollerna: Charlize Theron, Amanda Seyfried, Giovanni Ribisi, Sarah Silverman, Liam Neeson, Seth Macfarlane

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmrecension

Mer i ämnet