• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Anna Serner: ”Avhoppen ger uppmärksamhet åt filmpolitiken”

Uppdaterad
Publicerad

”I grunden betyder de här avhoppen ingenting annat än att de riktar uppmärksamhet mot frågan inför hösten”.

Förra veckan meddelade de regionala filmproducenterna Filmpool Nord, Film i Skåne och Film i väst att de säger upp filmavtalet och i helgen hoppade även branschorganisationen Film & TV-producenterna av.

Svenska Filminstitutets vd Anna Serner tycker inte avhoppen betyder någonting mer än att den filmpolitiska frågan får mer uppmärksamhet.

– Jag ser fram emot den här hösten, säger hon till Kulturnyheterna. Avhoppen gör varken till eller från, men ger i alla fall uppmärksamhet åt filmpolitiken.

Den svenska filmpolitiska modellen har sedan 1963 haft filmavtalet som ryggrad. Det kom till på initiativ av Harry Schein och har i över 50 år finansierat det svenska filmstödet som betalas ut av Filminstitutet.

Filmavtalet skrivs mellan staten och parterna och har sedan starten omförhandlats ungefär vart femte år.

De senaste åren har avtalet kritiserats, bland annat för att inte hänga med i den tekniska utvecklingen som skett i branschen.

Vill ha med de digitala aktörerna

Det är bland annat därför Film & TV-producenterna hoppar av avtalet, man vill att även aktörer i den digitala sfären vara med och betala.

Filmpool Nord säger upp avtalet för att det de tycker det är underfinansierat.

– Avtalet har bidragit till att det finns bra mål kring vad ska vi med svensk film, till men har man inga pengar att finansiera målsättningarna med så är det ingen idé, sa vd Susann Jonsson till Kulturnyheterna förra veckan.

Regeringen beklagar avhoppen

Joakim Stymne, statssekreterare på kulturdepartementet, beklagar avhoppen. Han hade hoppats att parterna inte skulle säga upp avtalet så att branschen skulle få arbetsro i den inledda diskussionen om framtidens filmpolitik.

Men Anna Serner menar alltså att avhoppen inte har särskilt stor betydelse.

– Det viktigaste nu är att alla i branschen, inte bara parterna i filmavtalet utan även kreatörer och producenter som i dag står utanför, sätter sig ner och diskuterar framtiden, säger hon.

– Och det kommer man också göra i höst. Regeringen ska, med hjälp av oss, tillsätta ett tiotal arbetsgrupper med representanter från filmbranschen som ska träffas i höst med just den uppgiften.

Grupperna ska träffas två-tre gånger under perioden september-november och sedan lämna information till regeringen om vad de kommit fram till och på vilket sätt och om man ska förhandla fram ett nytt avtal under 2015.

Anna Serner hoppas att de övriga parterna tecknar en ett-årsförlängning av det nuvarande avtalet så att grupperna får samtalsro.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.