Redan innan journalisterna Anna-Lena Lodenius och Lotta Hellmans dokumentär om Alice Babs hade visats i SVT:s Dokument inifrån fick den skarp kritik från den gamla hovsångerskans släktingar.
I filmen målar de upp en bild av en Alice Babs som längtar efter att gå umgås med sina vänner, men hålls tillbaka av sin familj. Babs förvaltare menar å andra sidan att sångerskan inte mår bra av besök från utomstående.
Anmäld för osaklighet & opartiskhet
Sångerskans dotter Titti Sjöblom och hennes familj har anlitat Thomas Bodström som sin advokat. När Kulturnyheterna pratade med honom strax efter dokumentärens visning i SVT, sa han att man funderade på att anmäla till Granskningsnämnden.
Nu är anmälan gjord, med avstamp i fyra punkter: Brist på respekt för Alice Babs privatliv, osaklighet, ensidighet och brist på opartiskhet. Det skriver Aftonbladet.
”En fullständigt felaktig bild”
– Framför allt ger man en fullständigt felaktig bild av varför det behövdes en förvaltare. Det brister både i opartiskhet och i saklighet, säger Thomas Bodström till Kulturnyheterna.
Thomas Bodström har sagt till Kulturnyheterna att han även ska utreda om dokumentären kan klassas som förtal.
Ytterligare 8 personer har anmält ”Alice Babs förlorade rättigheter” till Granskningsnämnden. Anmälarna skriver bland annat att filmen är ”vinklad”, ”ensidig” och ”kränkande” för Alice Babs.
”Tar inte upp huvudfrågan”
Journalisterna Anna-Lena Lodenius och Lotta Hellman fick veta om Bodströms anmälan till Granskningsnämnden i december. Lodenius tycker att den känns irrelevant.
– Den handlar om allt och inget, men man tar inte upp huvudfrågan i filmen. Vi berättar att Alice Babs är dement och det vi frågar oss är: Har man då möjlighet att påverka vem man ska träffa? Hur ser det ut? säger Anna-Lena Lodenius till Kulturnyheterna.
”Är rätt klar”
Lodenius känner inte igen sig i anklagelserna från Bodström och familjen Sjöblom. Hon menar att Alice Babs var ganska fokuserad vid mötet med Lodenius och Hellman.
– Vi fick kontakt med en person som vi var medvetna om har fått en demensdiagnos. Hon är missnöjd över vissa saker och vi undersöker om det hon säger stämmer, och det bekräftar bland andra hennes förvaltare. Hon säger mycket som stämmer och är faktiskt rätt klar i huvudet. Det kan man vara fast man har en demensdiagnos. Det ska man komma ihåg.
9 anmälningar
Den 8 februari ska duon bakom dokumentären ha skickat sitt svar till Granskningsnämnden.
– Vi skriver på ett svar nu. I det fokuserar vi på vad filmen handlar om – vad den tar upp och inte. Sen får vi se vad Granskningsnämnden säger.
Granskningsnämnden ska reda ut alla 9 anmälningar mot filmen och siktar på att ta ett beslut under våren.