• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Bioutbudet hotas av digitalisering

Uppdaterad
Publicerad

Vid årsskiftet försvinner den klassiska filmrullen från biograferna. För mindre biografer, särskilt i småstäder, kan det göra 2013 till ett torftigt filmår.

Digitaliseringen av svenska biografer går snabbt. Redan före årsskiftet tros de stora kommersiella aktörerna vara helt digitala. Därför slutar distributörerna att sprida analoga filmrullar. Det kan få konsekvensen att analoga biografer som inte hunnit med omställningen inte har någon film att visa.

– Det kan bli att vi i värsta fall tappar cirka 30 eller 40 biografer. Då är det på mindre orter där det är särskilt viktigt att det finns en mötesplats, som biografen vill vara, säger Gunno Sandahl, kulturchef på Folkets hus och parker.

Digitalisering av svensk film

Även Anna Serner, vd på Svenska filminstitutet, säger att det finns en risk att utbudet blir mindre i den framtida digitaliserade biovärlden. Och det gäller inte bara i småstäder utan på hela den svenska biografmarknaden.

– För publiken kommer det att betyda att man riskerar att få färre filmer att välja på. Det finns ett begränsat antal salonger. Om man då gör väldigt många kopior av en film, vilket är lättare när det är digitalt, riskerar de smalare filmerna att inte få plats, säger hon.

Reporter i inslaget är Lydia Farran-Lee.

Fotograf: Andreas Idén.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Digitalisering av svensk film

Mer i ämnet