Foto: Scanpix.

Filminstitutet öppnar för egna biografer

Uppdaterad
Publicerad

Mattias Nohrborg på Tri Art Film efterlyser nu en alternativ biografkedja som visar kvalitetsfilm. Och Svenska Filminstitutet skulle gärna spela en mer aktiv roll på biomarknaden.

Mattias Nohrborg, som tidigare drev Triangelfilm och Astoria Cinemas, menar att SF:s dominans på den svenska filmmarknaden inneburit ett snävare utbud och också ett sämre filmklimat som helhet. Det skriver han i en Kulturkommentar på svt.se.

Svenska Filminstitutets vd Anna Serner håller med om att SF:s dominans inneburit försämringar för filmbranschen.

– Det har inte gynnat den svenska filmmarknaden att det bara finns en så stor spelare. Det har resulterat i mindre möjligheter att få ut sin film och svårare att hitta annan finansiering än biljettintäkter.

Alternativ biokedja

Mattias Nohrborg föreslår att förutsättningarna för en alternativ biografkedja utreds för att säkerställa kvalitetsfilmens framtid på biograferna. ”Det var inte så länge sedan Svenska Filminstitutet ägde och drev egna biografer. Varför kan man inte göra det 2013, och efterlikna de statligt subventionerade teatrarna?” frågar han sig.

Anna Serner på SFI är redan inne på samma spår.

– I de fall filmer inte får en biografdistribution skulle det kunna vara rimligt att SFI går in. I de fallen skulle vi inte konkurrera med biografmarknaden men säkra att alla filmer kan få en biografpremiär, säger hon.

På vilken sikt skulle det kunna bli verklighet?

– Jag har dryftat den idén och inte mötts av kalla handen. Men sedan så skulle det kunna ta tid att utreda det här, konstaterar Anna Serner.

Tystnad råder?

Mattias Nohrborg anser samtidigt att filmens förutsättningar nästan inte debatteras alls: ”det som speciellt oroar i sammanhanget är att ingen reagerar, ingen säger något, ingen agerar.” Han riktar också kritik mot SFI, som han menar, inte anser sig ha mandat att tycka något i frågan.

Men Anna Serner tycker att filminstitutet är aktiva på det här området och tar som exempel den workshop som de anordnar för filmbranschen under onsdagen.

– Många har åsikter men få deltar i debatten. Det hänger delvis på oligopol när det gäller både distributionen och på biografmarknaden. Många är också rädda att säga sin åsikt öppet och sedan måste folk höja blicken från deras egna intressen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.