Förbjuden kärlek på Stockholms filmfestival

Uppdaterad
Publicerad

Heta känslor står på spel i regissören Todd Haynes ny film ”Carol”, som har svensk smygpremiär på filmfestivalen. Den utspelar sig i 50-talets Amerika och handlar om den förbjudna kärleken mellan två kvinnor.

Tvåbarnsmamman Carols trygghet med man och två barn förvandlas plötsligt till ett inre kaos när hon blixtförälskar sig i en ung kvinna hon möter under en shoppingrunda inför julen.

Filmen är baserad på den amerikanska deckarförfattaren Patricia Highsmiths normbrytande och hyllade roman ”The price of salt”.

– Känslorna för Therese kommer som en total överraskning för henne, säger Cate Blanchett som spelar Carol.

”Som en tsunami”

– Det är en kärlekshistoria som inte är kopplad till en viss sexuell läggning. Oavsett sexuell läggning är en förälskelse något man bara drabbas av. Man sveps med som av en tsunami, helt utan kontroll.

Rooney Mara, spelar den yngre kvinnan. Hon menar att mycket står på spel när en äldre gift kvinna plötsligt blir tok-kär i en.

– Therese är i en ålder där man funderar mycket på hur livet ska gestalta sig. Det får henne att öppna ögonen samtidigt som det gör henne förvirrad säger hon.

– Det var inte så lätt att ta till sig, särskilt inte på den tiden.

Använde pseudonym

Highsmiths bok kom 1952 men under pseudonymen Claire Morgan. Lesbisk kärlek var ett mycket kontroversiellt ämne i 50-talets USA.

Regissören Todd Haynes förklarar varför han ville filmatisera denna romantiska berättelse om en förbjuden kärlek.

– Det begås inga brott eller mord utan det handlar om förälskelse. Den sortens kärlek var förstås ett lagbrott. Men redan innan den var ett faktum var det en kärlek som Therese hade svårt att sätta ord på. Det tyckte jag var mycket intressant.

Filmen förhandsvisas på Stockholms filmfestival 20 nov och går upp på de svenska biograferna 25 december.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.