Förslaget grundas på en utredning från Statens medieråd. Medierådet har kommit fram till att film på bio med 15-årsgräns bör kunna ses av barn från 11 år, om det är i sällskap av en vuxen.
– Det är ju så att majoriteten av all film som barn och unga ser ses i hemmen, inte på biografen. Men förhoppningsvis ser man mer film tillsammans och man har fler samtal om den filmen man har sett tillsammans med den vuxna, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) till Ekot.
I dagsläget finns tre olika åldersgränser för film på bio: sju år, som tillåter mindre barn att se filmen om de går tillsammans med en vuxen. 11 år, som får ses av barn från sju år i en vuxens sällskap, och så 15 – som innebär att ingen under 15, oavsett sällskap, får se filmen.
BO kritisk
Förslaget om en mer flexibel åldersgräns för 15-åringar på bio får kritik av Barnombudsmannen (BO), enligt Ekot. BO understryker att barn har rätt att skyddas om information som riskerar att skada deras välbefinnande. Ett exempel på det skulle kunna vara skadliga våldsskildringar på film.
– Den vuxna vårdnadshavaren är bäst på att göra den bedömningen, svarar Alice Bah Kuhnke Ekot på den kritiken.
Led i ny filmpolitik
Sedan 2011, när den obligatoriska förhandsgranskningen av all film som ska visas offentligt, avskaffades, är det bestämt att bara filmer som ska visas för barn under 15 år behöver granskas. Varje granskning kostar pengar. Distributören av en film kan därför välja att inte åldergranska den. Då får filmen automatiskt en 15-årsgräns.
Regeringen motiverar det nya förslaget om ändrad åldergräns på bio med att fler ska kunna se film. Därför ska de så kallade granskningsavgifterna, alltså kostnaderna för att åldergränsutreda film, avskaffas under 2017.
Om ålderklassificering blir gratis, hoppas regeringen på att fler filmer ska granskas och därmed bli tillgängliga för barn och unga under 15 år.