Gammalt jojk-tabu lever kvar

Uppdaterad
Publicerad

I dag är jojken älskad av många pop- och jazzmusiker och är en stark del av den samiska identiteten. Men länge var sångkonsten tabu.

I filmen ”Jojk” spårar regissören Maj-Lis Skaltje jojkens rötter långt tillbaka i historien. För henne var det också ett personligt sökande.

– Jojken är en del av miljön. Av livet där – människorna, djuren, sjöarna. Det var en äldre person som sade till mig att jojken gör att allting bildar en helhet. Den binder ihop allt det här till något helt, säger Maj-Lis Skaltje.

Hur gammal jojken är vet man inte exakt men ordet jojk går att spåra 4000 år tillbaka i tiden.

Motarbetades länge

Sången var länge förbjuden i Norge och också i Sverige motarbetades den av myndigheterna.

– Det har varit en del av koloniseringen, att man förminskade betydelsen av den samiska religionen och musiken, säger Maj-Lis Skaltje

Jojken sågs av missionärer och präster som del av en hednisk trollkonst. Under 1600-talet utdömdes dödsstraff mot dem som höll kvar vid naturreligionen och dess ritualer och jojkade.

Sista dödsstraffet 1693

Sista gången någon avrättades för det i Sverige var 1693. Det var Lars Nilsson från Arjeplog som brändes på bål efter att ha försökt väcka liv i sin drunknade sonson.

– Han försökte få liv i pojken genom att tillbe sina gudar och trumma på sin trumma. Någon såg det och anmälde honom, säger Maj-Lis Skaltje.

Försvann på många håll

Och förföljelserna satte djupa spår hos samerna, inte minst i takt med att kristendomen växte sig stark.

– Man började skämmas för sin musik. Och man slutade att jojka. Så har skett i stora delar av det samiska området.

– Man säger fortfarande i dag att det är syndigt att jojka. Det finns många som försökt få in jojken i kyrkan men det motarbetas till exempel i Kautokeino (som är ett centrum för samisk kultur) fortfarande i dag. Till och med från renskötarleden, där musiken varit som mest naturlig, säger Maj-Lis Skaltje.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.