Bakom projektet står SFI:s filmkonsulent Baker Karim som även tidigare uttryckt sin oro över schablonisering i svensk film.
I somras startade han en debatt om att mångfaldstesta svensk film, just för att undvika olika typer av schabloner på filmduken.
”Granskat kollektiva (van)föreställningar”
– Under våren har frågor om rasistiska schabloner debatterats livligt både i medier och inom filmbranschen. Vi har granskat de kollektiva (van)föreställningar som lagt grunden till bilderna av svarta i Sverige. Nu går vi från ord till handling. Målet med Black is the New Black är att ta fram berättelser och perspektiv som utgör en motbild till den koloniala dramaturgin om Afrika och afro-diasporan, säger Baker Karim.
Han menar att den koloniella bilden av afrikaner fortfarande råder, att de är sjuka, fattiga och hjälpsökande.
– Det är problematiskt, säger han.
I samband med tävlingen anordnar SFI den 9 oktober ett heldagsseminarium för att lyfta fram filmer och ollika typer av konstnärskap som bryter med stereotyper om Afrika.
Målet: ”En ny våg inom svensk film”
– Jag hoppas att vi med hjälp av denna satsning får fram minst en fantastisk svensk film som utmärker sig i sin gestaltning, sitt perspektiv och sina grundpremisser. På längre sikt är det min förhoppning att vi lägger grunden för en ny våg inom svensk film som trotsar normtänkande och likriktning, säger han.
Se en intervju med Baker Karim i Kulturnyheterna ikväll klockan 19.00.