Gertten skildrar blodig kamp mellan cyklism och bilism

Uppdaterad
Publicerad

Dokumentärfilmaren Fredrik Gertten väckte stor uppmärksamhet med sin film Bananas om bananarbetare i Nicaragua och deras rättsliga strid med fruktjätten Dole. I sin nya film skildrar han en växande cykelrörelse i en värld med massbilism och alarmerande miljöhot.

Kameran följer Alina från São Paulo där hon dödsföraktande kryssar fram på cykeln i tät trafik i filmens inledning. Hennes kamp för fler cykelbanor är en av de små historier som tillsammans berättar en större i Fredrik Gerttens nya film, Bikes vs cars.

– Jag kommer från cykelstaden Malmö och har alltid cyklat, inte som en politisk handling utan för att det är bästa sättet att komma fram på. Och jag har i mitt jobb rest väldigt mycket i världen och sett de här städerna som bryter samman. Städer har ju länge varit dysfunktionella kring biltrafiken, men nu har jag på de senaste åren sett mer och mer cyklar ute på gatorna runt om i världen och att det finns en intressant historia här, säger regissören Fredrik Gertten.

Låter motståndarna komma till tals

Han låter några enskilda historier skildra ett större globalt sammanhang och har filmat cyklister i städer som Köpenhamn, Los Angeles och Bogota. Men också dess motståndare, de som kämpar för att bilen ska behålla sin status som stadsplaneringens nav.

– Det hade lite att göra med min förra film, Big Boys Gone Bananas där fruktbolaget Dole använde sitt pr-maskineri för att berätta en historia om mig och bananarbetarna. Så nu tänkte jag att ”den här filmen , en miljöfilm utan motstånd blir alldeles för gullig”, så jag har fokuserat på vad den här nya globala cykelrörelsen står upp emot, säger Fredrik Gertten.

Bike vs cars visas under måndagen på dokumentärfilmfestivalen Tempo i Stockholm och kommer till våren även att visas i SVT.

Se intervjun med Fredrik Gertten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.