Roozbeh Janghorban. Foto: SVT

Regimkritisk dokumentärfilmare utvisas till Iran

Uppdaterad
Publicerad

Hans senaste dokumentär kritiserar Irans ayatolla Ali Khameini, har fördömts av regimen, och lett till mordhot mot honom och hans hustru. Reportrar utan gränser menar att Roozbeh Janghorban riskerar att avrättas om han återvänder till Iran: Nu utvisas han.

Roozbeh Janghorban beskrivs som ”en förrädare mot den islamiska republiken” i statliga medier efter att ha kritiserat Irans religiösa styre i en dokumentär. I februari fick hans asylansökan slutgiltigt avslag i Migrationsöverdomstolen.

Flydde från Iran

Det var under våren 2012 som det äkta paret Janghorban ansökte om asyl i Sverige. I sin ansökan skrev Roozbeh att hans assistent hade gripits av Irans säkerhetspolis, och att de sedan gjort en husrannsakan hos honom där flera regimkritiska filmer hittats.

Hotad filmare

– Jag levde ett dubbelliv i Iran. På dagarna gick jag till jobbet, på kvällarna arbetade jag med film som visar hur regimen missbrukar folkets religiösa tro för att utöva sin makt, säger Roozbeh Janghorban till Kulturnyheterna.

Enligt Roozbeh Janghorban var han medlem i en hemlig grupp av politiska filmare i Iran. Efter tillslaget fruktade han för sin säkerhet, och sökte skydd i Sverige.

Otillräckliga bevis

Migrationsverket avslog parets asylansökan samma år, med motiveringen att det inte fanns tillräckliga bevis på att mannen var eftersökt av de iranska myndigheterna.

Den bilden delades inte av Reportrar utan gränser, som efter att ha genomfört en oberoende undersökning genom sitt journalistnätverk i Iran 2013 kunde bekräfta Roozbeh Janghorbans uppgifter, och ställde sig bakom hans asylansökan.

– Iran är ett av de länder i världen som har absolut svårast pressfrihetssituation. Det är alldeles uppenbart för oss att han kommer att utsättas för hot, fängelse, tortyr eller i värsta fall avrättning om han skickas till Iran, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser.

Efter att organisationen uttryckt sitt stöd överklagade Janghorban beslutet på nytt, och hänvisade även till att flera iranska medier har uppmärksammat dokumentären, att den kommenterats och kritiserats av flera politiska partier i landet och att han och hans hustru har mottagit mordhot.

– Om du läser vad som skrivits om mig och min film så förstår man att anklagelserna mot mig är allvarliga. Jag riskerar att dödas eller ges ett långt fängelsestraff om jag återvänder. Jag har fått telefonsamtal från Iran där de säger att de vet att jag gömmer mig i Sverige och att de ska döda mig, säger han.

Slutgiltigt avslag

Efter en två år lång juridisk process nådde överklagandet av utvisningsbeslutet hela vägen till högsta instans, men nu har även Migrationsöverdomstolen avslagit asylansökan definitivt utan att pröva fallet på nytt.

–  Personen har ansökt om asyl redan 2012 och fick avslag. Det beslutet gäller fortfarande. För att få situationen prövad på nytt krävs att det framkommit nya omständigheter. Men det har inte uppkommit upp några sådana, säger Maria Åhrling, kammarrättsråd på Migrationsöverdomstolen, som prövade fallet.

Det har framkommit att regimtrogna medier beskrivit mannen som en förrädare. Reportrar utan gränser bekräftar hans historia och säger att han riskerar tortyr. Varför räknas inte det som nya omständigheter?

– De uppgifterna var i och för sig nya, men just i det här fallet har de inte räckt för att pröva fallet på nytt. Då krävs extraordinära omständigheter, systemet är uppbyggt på det sättet, säger Åhrling.

Vad räknas som extraordinära omständigheter?

– Det kan jag inte uttala mig om generellt, säger Åhrling.

Ser situationen som hopplös

Reportrar utan gränser ser domstolens slutsatser som felaktiga.

– Innan vi skriver ett stödbrev gör vi en gedigen undersökning genom de korrespondenter vi har i 150 länder, och bekräftar eller dementerar att personen är journalist. I det här fallet har vår undersökning bekräftat mannens historia. Migrationsdomstolen hävdar att man inte kan veta detta säkert, men för oss är det uppenbart att regimen är väl medveten om hans filmer, säger Jonathan Lundqvist.

Nu väntar utvisning för Roozbeh Janghorban, eftersom beslutet inte längre går att överklaga.

– Det finns inget positivt framtidsscenario överhuvudtaget. Jag är ledsen att behöva säga det, men det finns inget hopp för mig om jag skickas tillbaka till Iran, säger han.

Pressfriheten i Iran

Reportrar utan gränser rankar Iran som ett av de farligaste länderna i världen för journalister. Säkerhetspolisen trakasserar både reportrar och deras familjer om de skriver kritiskt om regimen och dissidenter fängslas, enligt organisationen. I dagsläget sitter ett 50-tal journalister fängslade i landet.

Enligt människorättsorganisationerna Amnesty och Human Rights Watch är situationen för fångar i iranska fängelser mycket svår. Tortyr är vanligt förkommande. De senaste fyra åren har över 200 journalister flytt landet på grund av förföljelser. Iran innehar plats 174 av 179 på Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hotad filmare

Mer i ämnet