Från vänster: skådespelarna Amy Adams, Taraji P. Henson och Melissa McCarthy Foto: Jordan Strauss/ Matt Sayles/ TT

Rekordmånga kvinnliga huvudroller i årets biosuccéer

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en ny studie spelades huvudrollerna i 29 procent av 2016 års biosuccéer av kvinnliga skådespelare. Det är en ökning med 7 procent mot året innan, och är den högsta siffran någonsin.

Antalet kvinnliga huvudrollsinnehavare i förra årets amerikanska biosuccéer var rekordstort enligt en ny studie av det amerikanska Centrum för studier av kvinnor i TV och film. Studien visar att 29 procent av huvudrollerna i de 100 bästsäljande filmerna år 2016 spelades av kvinnor. Det är en ökning med 7 procent jämfört med året innan och utgör således nytt rekord.

Kvinnliga huvudroller säljer bra

Några exempel på succéfilmer med kvinnor i huvudrollerna är Oscarsnominerade filmen ”Arrival” med Amy Adams i huvudrollen som professor i lingvistik, ”Rogue One: A Star Wars Story”, ”Bad Moms” och ”Ghostbusters”.

Studiens författare Martha Mauzen drar slutsatsen att ”Vi har nu gång på gång sett att kvinnliga karaktärer, när de görs väl, säljer bra”.

Sämre bland regissörer

Bakom kameran finns det inte lika mycket att hurra för vad gäller jämställdhet mellan könen skriver The Guardian. Av 2016 års amerikanska filmer regisserades bara 7 procent av kvinnor, en minskning med 2 procent mot året innan. Och bland filmfotografer och ljudproducenter var siffran ännu lägre.

Bland årets Oscarsnominerade filmer återfinns en enda kvinnlig regissör: Ava DuVernay. DuVernay har chans att vinna pris för Bästa dokumentär för filmen ”13th” (2016) som handlar om det amerikanska fängelsesystemet.

Enligt The Guradian håller amerikanska myndigheten för jämställdhet på arbetsmarknaden (EEOC) för närvarande diskussioner om att stämma flera stora filmsbolag för att systematiskt ha diskriminerat kvinnliga regissörer.

Ava DuVernay är Oscarsnominerad för Bästa dokumentärfilm Foto: Jordan Strauss/TT

Framsteg inom mångfald

Vad gäller svensk film är den bäst i världen på jämställdhet enligt Ellen Tejle som initierat A-märkning för jämställdhet och mångfald, men representationen av ickevita kan enligt Tejle bli bättre.

Frågan om mångfald har också varit på tapeten i den amerikanska filmbranschen. Till exempel har Oscarsgalan tidigare kritiserats för bristande representation av ickevita. Filmakademin har sedan dess satsat på mångfald och i år kunde många glädja sig åt att rekordmånga av årets nominerade var ickevita.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.