Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Författaren Edna O'Brien är död. Arkivbild. Foto: Awakening/Getty/TT

Författaren Edna O'Brien är död

Uppdaterad
Publicerad

Den irländska författaren Edna O'Brien är död. Hon var en av Irlands mest framstående författare, främst känd för sina kvinnoskildringar och sin kritik mot den irländska moralen.

Edna O'Brien debuterade 1960 med "Flickor på Irland", som blev en modern klassiker. Det var den första boken i en trilogi och böckerna förbjöds av myndigheterna och brändes på bål av kyrkan för hur de skildrade unga flickors sexualitet.

Hennes senaste bok "Flicka" baseras på kidnappningen av 276 skolflickor i Chibok, Nigeria. För att skriva boken reste hon till Nigeria, vid 87 års ålder.

"Vi får inte titta bort. Det är vår plikt som journalister och författare att göra världen uppmärksam om det här", skrev hon i en mejlintervju med TT 2020.

2021 fick Edna O'Brien den franska statens finaste kulturutmärkelse, kommendör av ordern "Arts et Lettres".

Edna O'Brien har gett ut ett tjugotal romaner och novellsamlingar. Hon har också skrivit pjäser, om bland andra Virginia Woolf, och biografier, om bland andra James Joyce.

Hon blev 93 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.