Foto: Fredrik Sandberg/TT

Författarförbundet satsar på samisk litteratur

Uppdaterad
Publicerad

I Jokkmokk träffas Författarförbundet för att prata om den samiska litteraturen i Sverige och presenterar tio punkter för att stärka den.

Författarförbundet vill förbättra villkoren för samisk litteratur i Sverige och öka förståelsen för regionen Sápmi.

— Vi vill att det ska finnas en ömsesidig kulturell vinst för både det samiska och det svenska författarsamhället. Beskrivningen av den svenska litteraturen blir ofullständig utan den samiska litteraturen, säger Författarförbundets ordförande Gunnar Ardelius.

Det finns en starkt förankrad samisk berättarkultur. På 1600-talet skrevs de första jojkarna ner men fram till 1900-talet har väldigt lite skrivits.

Inte skrivit sin historia

Genom historien har det skrivits mycket om samer, men desto mindre av samer. Den första boken om samer skriven av en samisk författare gavs ut 1910. Det var ”Berättelsen om samerna” av Johan Turi. På 70-talet växte det fram ett starkt intresse för samiskt berättande.

— Vi vill satsa på en generationsutveckling så att den starka traditionen kan föras vidare och ta nya former, säger Gunnar Ardelius.

Av de tio förslagen som Författarförbundet presenterar gäller ett att stärka den samiska förlagsverksamheten för att öka utgivningen av samisk litteratur. Ett annat är att starta en samisk författarskola.

— Det finns en förståelse för att litteratur inte skapas ur ett vakuum. För att det ska komma en ny generation av samiska röster behövs det en stark litterär infrastruktur, säger Gunnar Ardelius.

Så här vill Författarförbundet lyfta samisk litteratur

1. Inom befintliga stödordningar för den svenska litteraturen ska den samiska litteraturen prioriteras tydligare och ges utökat stöd.

2. Ett särskilt bokproduktionsstöd bör inrättas för att öka nyskriven samisk bokutgivning i Sverige. Förslagsvis inom ramen för Kulturrådets nuvarande stödordning för ursprungsfolk.

3. Författarförbundets samiska ombud är en ordning som bör permanenteras inom förbundets interna struktur.

4. Författarförbundets kontakter med de olika samiska författarföreningarna ska stärkas. Ett informationsarbete ska genomföras för att få fler samiska författare bosatta i Sverige att söka medlemskap i Författarförbundet.

5. Samisk förlagsverksamhet bör stärkas för att öka utgivningen av nyskriven samisk litteratur och stärka det kulturella självbestämmandet.

6. Samernas författarskola ska etableras och erhålla långsiktig finansiering. Extra stöd bör ges med fokus på breddad rekrytering som grund för generationsväxling och kunskapsöverföring inom den samiska författarkåren.

7. Ett samiskt författar- och litteraturcentrum bör inrättas i Sápmi.

8. Alla i landet bör ges möjlighet att läsa och låna nyskriven samisk litteratur på biblioteken.

9. Det samiska författarfackliga arbetet och dess olika organisationer bör erhålla långsiktigt verksamhetsstöd.

10. Det nordiska och internationella samarbetet för att stödja samiska författares villkor ska stärkas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.