Sveriges författarförbund ändrar sin varning angående avtal med förlaget Modernista. Foto: Ali Lorestani/TT

Författarförbundet tar bort sin varning för Modernista

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges författarförbundet kommer inte längre att varna sina författare från att ingå avtal med förlaget Modernista. Översättare berörs dock fortfarande av varningen, skriver förbundet i ett mejl till sina medlemmar.

I juni 2022 gick Sveriges författarförbund ut med en varning till sina medlemmar om att ingå avtal med förlaget Modernista. Enligt förbundet handlade det bland annat om uteblivna redovisningar och ersättningar.

Sveriges Författarförbundet tar nu bort varningen för författare att ingå avtal med Modernista. Efter en tids dialog har förlaget försäkrat förbundet om att de i fortsättningen ska uppfylla de krav som krävs av dem.

Varningen för översättare står däremot kvar.

”Eftersom problemen varit störst för just översättarna vill vi avvakta och se att en förbättring verkligen sker innan vi tar bort varningen även för översättare. Vi uppmanar därför de medlemmar som översätter för Modernista att fortsätta skicka in alla nya avtal till rådgivningen för granskning och rapportera eventuella problem.” skriver Författarförbundet i ett mejlutskick till sina medlemmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.