Föfattarna Henrik Arnstad och Jan Guillou rök ihop i Aktuellts studio rörande dåtida svenskars kännedom om Förintelsen. Foto: TT

”Förintelsehistorien är ingen lekstuga”

Uppdaterad
Publicerad

Kände svenskarna till Förintelsen medan den pågick under andra världskriget? Därom tvistar Jan Guillou och en rad forskare och historiker. Författaren Henrik Arnstad anklagar i kväll Guillou för att sprida både felaktiga och farliga uppgifter.

Författaren och journalisten Jan Guillou har de senaste dagarna anklagats för historieförfalskning. Som en del i lanseringen av sin roman ”Att inte vilja se” besökte Guillou i måndags SVT:s Gomorron Sverige, där han hävdade att svenskar under andra världskriget överlag hade dålig koll på Förintelsen medan den pågick.

– Ett väldigt vanligt påstående är att särskilt borgerligheten visste minsann exakt vad som pågick i Nazityskland och i de länder som Nazityskland ockuperade. Nu vill jag nog påstå att det inte är sant. Man visste inte, sa Jan Guillou då.

Medier

”Felaktigt och farligt”

Många forskare och historiker har reagerat på påståendet, men Guillou har stått på sig. I kvällens Aktuellt möttes han och författaren Henrik Arnstad i en hård debatt. Arnstad har forskat om nazism och fascism genom Europas historia, och menar att Guillous uttalanden är felaktiga – och direkt farliga.

– Förintelsehistorien är ingen lekstuga. Det här är något där man måste ta reda på vad som egentligen hände. Är det någonting vi vet är det att Förintelsen var den största nyheten i Sverige 1942, säger Henrik Arnstad.

Söker sanningen i tidningsklipp

Arnstad hänvisar till tidningsartiklar från 40-talet, där Förintelsen och judedeporteringen enligt honom omskrevs ofta och ingående.

Jan Guillou säger sig också ha läst de gamla tidningarna, men hävdar att det trots allt inte går att hävda att svenskarna faktiskt förstod vad det handlade om.

– Inte ens i dag när vi vet går det att förstå och ta till sig. Det var ännu omöjligare då, säger Guillou.

Han menar också att det hela i grunden är en politisk diskussion.

– Vänstersynpunkten brukar vara att borgarna visste, medan högerståndpunkten är tvärtom, att borgarna inte visste. Det är ett explosivt ämne som utlöser starka känslor, säger Guillou.

”Problemet är att vi har Förintelseförnekare”

Henrik Arnstad anser dock att saken inte går att diskutera. Han menar att frågan är utredd för länge sedan, och att all forskning redan pekar på att svenskar i allmänhet kände till vad som skedde, särskilt sedan massdeporteringen av judar nådde grannlandet Norge.

– Man kan inte betrakta Förintelsen som en leklåda. Det här är allvarliga saker. Problemet är att vi har Förintelseförnekare. När man börjar anse att man får tycka lite som man vill så måste man se att vi har forskning. Den är oerhört viktig, den gäller det största brottet som har skett i mänsklighetens historia, säger Henrik Arnstad i Aktuellt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet