Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder när den försvunna tavlan packas upp i klippet. Foto: Wikimedia Commons

Försvunnen Klimt-tavla hittad

Publicerad

Tavlan ”Fräulein Lieser” målades av den österrikiske konstnären konstnären Gustav Klimt 1917 och var troligen hans sista verk. Efter att ha varit försvunnen i 100 år har den nu hittats i Wien och beräknas vara värd en halv miljard kronor, skriver BBC.

”Fräulein Lieser” ägdes av en judisk familj i Österrike och syntes senast 1925. Sedan dess har den bara funnits på ett svart-vitt foto. Nuvarande ägare har haft tavlan sedan 60-talet. Vad som hände med den efter 1925 är oklart.

En annan målning av Gustav Klimt såldes förra året för 85,3 miljoner pund, motsvarande över en miljard svenska kronor. Målningen är det dyraste konstverket som sålts på auktion i Europa.

Auktion i april

I slutet av april ska ”Fräulein Lieser” gå på auktion och auktionshuset im Kinsky värderar tavlan till en halv miljard kronor.

”En sådan sällsynt målning, med sådan konstnärlig betydelse och värde har inte funnits tillgänglig på konstmarknaden i Centraleuropa på decennier”, säger im Kinsky i ett uttalande.

Arvingar till familjen Lieser säljer tavlan tillsammans med auktionshuset, enligt de så kallade Washington principerna, som är en internationell överenskommelse om att återbörda konst som nazisterna stal. Det finns dock inga belägg för att tavlan stals av nazisterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.