Världsfotografen Lars Tunbjörk död

Uppdaterad
Publicerad

Fotografen Lars Tunbjörk har avlidit, 59 år gammal.

– Det är otroligt tråkigt. Det är en enormt stor förlust för svenskt fotografi, säger Jan Broman, grundare av museet Fotografiska, till TT.

Tunbjörk avled i veckan, bekräftar hans anhöriga för Dagens Nyheter.

Lars Tunbjörk föddes i Borås och inledde där sin karriär som pressfotograf på Borås Tidning och jobbade senare på bland annat Aftonbladet. 1993 gav Tunbjörk ut boken ”Landet utom sig” vilken innebar ett stort genombrott och gjorde honom till en av landets mest omtalade fotografer.

”Fullkomligt genial”

Texterna i boken skrevs av Göran Greider och Thomas Tidholm.

– Det är ju en fullkomligt genial fotobok. Det var något han fångade i den, ett skifte från folkhem till kommersiellt samhälle. Han tog fram kameran i rätt ögonblick och fångade ett övergångsläge som fick hela Sverige att framstå som surrealistiskt, säger Göran Greider, chefredaktör och författare.

Han berättar att Tunbjörk hade synpunkter på några av formuleringarna i det första utkastet.

– Jag försökte skriva som en konstvetare. Han tvättade bort det värsta så att texten kom mer i jämnhöjd med människorna. Jag tror han vände sig mot allt högtravande, allt överdrivet konstnärligt, säger Greider som blev chockad när han fick dödsbeskedet.

– Det är en stor förlust.

”Världsfotograf”

Jan Broman, en av Fotografiskas grundare, är också berörd av Tunbjörks bortgång.

– Han är en av de största vi har haft genom tiderna. Han har med sin säregna stil varit nydanande och nyskapande. Det är en av få riktiga världsfotografer som har funnits i Sverige och som har en väldigt stor publik utomlands också, säger han.

Jan Broman tycker att Tunbjörk hade något som var typiskt för en stor fotograf:

– Att han eller hon ser det som vi alla ser men inte lägger märke till. Utifrån det kunde han skapa berättelser som hade både humor och allvar och som visade vår vardag på ett sätt som ingen annan gör i Sverige i alla fall.

Under sin karriär gav Lars Tunbjörk också ut böcker som ”Kontor” och ”Home”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.