Fotografiska har på kort tid blivit en av Kultursveriges stora framgångssagor. Men nu går två av landets mest erfarna fotografer ut och säger att Fotografiska brutit ingångna avtal. Foto: Scanpix

Fotografiska anklagas för att ha lurat fotografer

Uppdaterad
Publicerad

Fotografiska har på kort tid blivit en av Kultursveriges stora framgångssagor. Men nu går två av landets mest erfarna fotografer ut och säger att Fotografiska brutit ingångna avtal.

Fotografiska i Stockholm har gjort braksuccé sedan öppningen 2010. Internationella fotografer som Annie Leibovitz, Robert Mapplethorpe och Sally Mann har dragit hundratusentals besökare till Stadsgårdskajen i Stockholm.

Men alla är inte lika begeistrade. Kulturnyheterna kan idag berätta att två av landets tunga fotografer går ut och riktar kraftig kritik mot museet. Fotografiska har, menar de, svikit löften om planerade utställningar och till och med brutit mot ingångna avtal.

Fotografiska

Plötsligt stoppades utställningen

Ewa Stackelberg, fotograf med över 30 yrkesår, flera utställningar och fotoböcker bakom sig, fick förra året ett löfte om att ställa ut på museet. Efter flera möten med grundaren Jan Broman var planerna långt framskridna. Dessutom hade hon skriftlig bekräftelse där museet skrev att utställningen var inbokad till december 2013.

Men i våras, när Ewa Stackelberg sedan länge börjat arbeta med utställningen, fick hon plötsligt nya besked från Fotografiskas nya utställningsansvariga: Utställningen var stoppad.

– Hon skickade ett mejl till mig där hon stoppade utställningen. Jag kunde inte acceptera det, eftersom vi hade en överenskommelse. Jag har aldrig någonsin blivit behandlad på det här sättet i ett professionellt sammanhang, säger hon till Kulturnyheterna.

”Väldigt förnedrande”

Samma kritik kommer ifrån Micke Berg, som efter ett hundratal utställningar och 30 böcker är en av tungviktarna inom svenskt fotografi. Berg skulle också ställa ut på Fotografiska, en stor retrospektiv, som han efter samtal med Fotografiska började jobba med.

– Jag gick hem och gjorde en jäkla massa bilder, jag drog fram ungefär 300 printar. Men efter ett år blev jag uppringd av en kvinna jag aldrig hade träffat, som plötsligt sade att det inte fanns plats 2013. Inte 2014 heller. Och inte 2015 heller. Då blev man lite småsur, säger han.

Efter vad som hänt säger Micke Berg att han känner sig lurad.

– Jag känner mig blåst dels på min retroutställning, dels på mitt arbete. Men framför allt kändes det väldigt förnedrande. Om man har hållit på i 45 år, som jag har gjort, att få en sådan behandling... Jag har aldrig varit med om något sämre. Det står i särklass. Det är så arrogant stil, säger han.

”Så uppenbart ett hån”

Efter att ha protesterat mot att ha fått sin utställning inställd fick Ewa Stackelberg ett möte med Fotografiska. Där fick hon ett motförslag, som gick ut på att hon trots allt skulle få ställa ut på museet. Men i stället för 30 bilder skulle utställningen nu bestå av två bilder – under två dagar.

Ewa Stackelberg, som säger att hon var i ett ”chocktillstånd” när hon fick förslaget, har inga planer på att acceptera det förslaget.

– Nej, det är så uppenbart ett hån. En hämnd för att sätta mig på plats.

Nu vill Ewa Stackelberg gå ut och berätta vad som hänt, trots att det knappast stärker hennes ställning hos Fotografiska i fortsättningen.

– Det hände mig, men det skulle kunna hända vem som helst. Det kanske har hänt någon yngre fotograf som tycker att det här är så obehagligt att man inte vågar säga ifrån. Jag tycker att det är upprörande, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotografiska

Mer i ämnet