Fp: Förföljda författare borde lättare få asyl

Uppdaterad
Publicerad

”Om svenska Pen-klubben förmedlat kontakten och författarens värderingar är i linje med grundläggande svenska värderingar om demokrati och yttrandefrihet borde det räcka för uppehållstillstånd” det tycker folkpartisten Christer Nylander.

Tillsammans med Birgitta Ohlsson, kulturpolitikern Christer Nylander, riksdagsledamoten Ulf Nilsson och europaparlamentarikern Cecilia Wikström har han skrivit ett förslag om en ny lagändring.

Fristäder borde innebära asyl

Idag kan kommuner agera så kallade ”fristäder” för förföljda författare som inte kan skriva ostört i sitt hemland. Men de får inte automatiskt asyl för det. Det vill alltså de fyra folkpartisterna ändra på.

? Det fria ordet är centralt i svensk och europeisk utrikespolitik. Världens modigaste försvarare av yttrandefriheten ska få stöd, skriver Birgitta Ohlsson i pressmeddelandet.

Och det är inte bara yttrandefriheten som deras förslag ska värna om – Cecilia Wikström poängterar att det svenska kulturlivet minsann kan tjäna på att husera utländska författare.

? Endast fyra svenska kommuner är idag fristäder för förföljda författare vilket kan jämföras med Norges 17 fristäder. De författare som ges en fristad är mycket framstående, vissa är Nobelpristagare. Självfallet bidrar dessa personer till att stärka såväl kulturliv som akademin i de kommuner som de gästar, säger Cecilia Wikström.

Kulturnyheterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.