– Att mitt gamla förlag Norstedts ger ut det här för att fira min 70-årsdag har jag väldigt svårt att förstå. De har dragit in böcker för mindre dumheter än det här, så jag hoppas att de gör det, säger Jan Gulliou.
”Höjd över varje misstanke” beskriver författaren och journalisten Jan Guillous journalistiska gärningar, hur hans arbete format och definierat medierna under det senaste halvseklet. Men det är också en bok som ifrågasätter sin huvudperson och menar att ”styrkan i hans berättelser uppenbart vunnits på bekostnad av sanningen”.
– Det händer ju att Jan Guillou överdriver, det återkommer ibland överdrifter i gestaltningen. Kanske framförallt i den egna historien, har jag upptäckt, säger Paul Frigyes.
”Författaren ljuger”
I boken framför Frigyes misstankar om att uppgifter i vissa av Guillous personliga berättelser, bland annat vad gäller skoltiden på Solbacka och om hans far och farfars inblandning i den franska frihetsrörelsen, skulle vara felaktiga. Något som Guillou bestämt slog ifrån sig när han konfronterade författaren i Gomorron Sverige.
– Skulle jag ha ljugit på de här punkterna som Paul Frigyes påstår så skulle det ha förföljt mig genom hela livet.
Vem är det som ljuger?
– Det är författaren.
Relegerad eller inte
Enligt Paul Frigyes blev Jan Guillou relegerad från Solbacka efter att ha rökt på elevhemmet, han skriver att skoltiden ”fick ett snöpligt slut” då den 17-årige Guillou tvingades lämna skolan utan slutbetyg.
Relegeringen är enligt Guillou en historia som funnits på nätet i flera år, men inget han trott att man behövt ta på allvar. För att bevisa att Paul Frigyes framför felaktiga anklagelser visar han i Gomorron Sverige upp de slutbetyg som Frigyes påstår att han saknar.
– Observera särskilt tre stora A som kan vara av intresse i sammanhanget, ordning uppförande och biologi. Det är vårterminen -60, då jag skulle ha blivit relegerad enligt dig.
Talade med Guillou – men ställde aldrig frågan
Paul Frigyes hävdar att han talat med personer som befunnit sig i aulan då Guillou ska ha behövt be om ursäkt för rökningen och har med sig en redogörelse från en lärare som vid den tiden arbetade på Solbacka och som uppger att Jan Guillou fick lämna skolan.
Men trots flera samtal ställde Frigyes aldrig Guillou mot väggen med de uppgifter han funnit, något huvudpersonen nu ställer sig starkt kritisk till. Enligt Guillou handlade nämligen händelsen i aulan om något helt annat, och någon relegering var det aldrig tal om.
– Du har en fruktansvärd anklagelse mot mig, och så frågar du inte. Hade vi suttit hemma hos mig så hade efter lite besvär det där betyget kommit fram och du hade sluppit att sitta och försvara en omöjlig sak. Jag förstår inte hur man som journalist kan avstå från att ställa de avgörande frågorna, säger han.
”Går inte att fixa med en rättelse”
En annan fråga som Paul Frigyes menar att Guillou skulle ha överdrivit i är uppgifterna om att hans far och farfar skulle ha varit engagerade i franska frihetsrörelsen under andra världskriget. Enligt Frigyes skrev fadern in sig två månader innan kriget tog slut, något som Guillou själv tycker är ”helt betydelselöst”.
– Hade du haft rätt så hade du tagit heder och ära av mig för tid och evighet, fram till min död hade jag fått höra det här. Du tar en oerhörd risk när själva scoopet inte duger till att fråga mig när vi sitter där timme ut och timme in.
Anledningen till att Paul Frigyes aldrig ställde Guillou mot väggen är, enligt honom själv, att han ville gå direkt till källorna. Han ville skriva en annan berättelse. Men man kommer nu att titta över de saker som Jan Guillou menar skulle vara felaktiga i boken, säger Paul Frigyes.
– Man får ju se till att det kommer ut en rättelse om det skulle vara fel.
– En rättelse? Det här är ju bokens slutkläm, det här är ju slutsummeringen av hur jag är som person. Det går inte att fixa det med en rättelse, svarar Jan Guillou.
Efter att kamerorna slocknat bad Jan Guillou Paul Frigyes att signera ett exemplar av boken med förklaringen att den ”kan bli en raritet”, skriver Gomorron Sveriges programledare Alexander Norén på Twitter.