nakenbad

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se konstnären Cristian Quinteros Sotos förklara sitt verk Badsäsongen. Foto: Oscar Fries/SVT

Han gör konst av bastubad: ”Vill normalisera kroppen”

Publicerad

Fler svenskar blir naturister.

Samtidigt som kraven på den moderna kroppen är enorma – och vi matas med manipulerade bilder.

– Det här är ett motgift, säger konstnären Cristian Quinteros Sotos som undersöker hur nakenbad kan normalisera samhällets syn på kroppen.

Med verket Badsäsongen på Stockholms Fringe Festival undersöker konstnären Cristian Quinteros Sotos om nakna bastubad kan ändra samhällets syn på kroppen.

– Att bada och att ha en kropp är i grunden väldigt basalt, men i samhället blir det väldigt komplext – vem får bada? Och vem kan bada? Min roll är att sätta den här ganska vanliga saken i en konstnärlig kontext, säger Cristian Quinteros Sotos till SVT Kulturnyheterna.

Just bastun fascinerar konstnären – som såg ett rum skilt från samhällets barriärer.

– Alla fördomar och förväntningar på kroppen bara försvinner i bastun, där kan vi mötas som människor oberoende var vi kom ifrån. Som en person som rasifieras i Sverige finns det en omsorg för mig på den här platsen av människor som kanske inte hade gett mig den i andra sammanhang, säger Cristian Quinteros Sotos och fortsätter:

– Då väcktes en utopisk tanke i mig om att den omsorgen kanske kan tas med i ett större perspektiv, och på så vis främja ett omsorgsfullt samhälle.

Fler svenskar blir naturister

Enligt siffror från Sveriges Naturistförbund har medlemmarna ökat stadigt varje år efter att pandemin slog till 2020. Detta sker samtidigt som kroppar mixtras med i hög grad och vi matas med manipulerade bilder.

– Jag ser det här som ett motgift till det, här får man komma och se ut precis som man ser ut, det är en motsats till sociala medier där jag förväntas visa min bästa sida. Här får jag visa alla sidor, säger Cristian Quinteros Sotos och fortsätter:

– Det är också på något sätt vad man kallar det gamla Sverige, som var mycket föreningsliv. Allt det blir en motvikt till de moderna lyxiga span och hela den biten.

Det finns inget förbud mot att vara naken i Sverige, så länge man inte har i syfte att störa någon annan. Livsfilosofin inom naturismen handlar om naken gemenskap med varandra och naturen. Respekt, harmoni och självkänsla är ledorden.

Anders Wettemark är naturist och bastuvärd vid Ågesta nakenbad – också han ser en ökning och tror det beror på nya semestermönster.

– Under pandemin kunde inte de som brukade åka utomlands och bada nakna göra det. Samtidigt som fler och fler upptäckte att det var skönt att vara naken, det är odramatiskt, säger Anders Wettemark till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.