Foto: TT

Hård kritik mot chefen för Världskulturmuseerna

Uppdaterad
Publicerad

Sanne Houby-Nielsen, överintendent för Statens museer för världskultur, anklagas för toppstyrning av en organisation där kritiska röster tystas.  

Sedan Sanne Houby-Nielsen tillträde som chef 2010 har tio höga chefer sagt upp sig och medarbetare vittnar – både i intervjuer och enkäter – om ett lågt förtroende för ledningen. Det skriver tidningen GT.

”Maktkoncentration till ÖI”

Tidningen har genomfört ett 20-tal intervjuer, med skyddsombud, anställda och tidigare anställda, samt tagit del av två stycken medarbetarenkäter från 2012 och 2013.

De intervjuade berättar om en toppstyrd organisation och en rädsla för att kritisera. I enkäterna beskrivs organisationen med ord som: ”terrorvälde”, ”bristande transparens” och ”maktkoncentration till ÖI”.

48 procent i enkäten från 2013 uppger att det förekommer mobbning eller diskriminering på arbetsplatsen.   

Ryktesspridning

Överintendent Susanne Houby-Nielsen säger till GT att enkätsvaren är motsägelsefulla, och att det snarare rör sig om ryktesspridning.

– Det finns en känsla hos våra medarbetare av att det förekommer mobbning, men det finns inga ärenden. Vi har inte haft en endaste anmälan om mobbning, säger hon till tidningen.

Susanne Houby-Nielsen tillbakavisar också kritiken om att myndigheten skulle vara toppstyrd.

– Det är en myt. Den har aldrig varit så lite toppstyrd som nu. Jag har arbetat i flera år för att det ska vara transparens i våra beslutsstrukturer och våra delegeringar. Och så är det.

Tillägg i text:

På tisdag eftermiddag meddelade Nordiska museet i Stockholm att Sanne Houby-Nielsen blir ny chef för museet. Hon tillträder i februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.