I den kvävande augustihettan delar en skandal med högklassiga ingredienser den parisiska intelligentian i två läger: En förälskad presidentson, hans fästmö, en uppskattad vresig veckotidningsskribent och hot om ond bråd död.
I centrum av ”Sinetaffären” står den 79-årige karikatyrtecknaren och krönikören Maurice Sinet på vänstertidskriften Charlie Hebdo, samt 22-årige Jean Sarkozy, som förlovat sig med dottern till en förmögen judisk affärsman.
I en krönika orerade Sinet över att presidentsonen tack vare sitt efternamn både fått ett helt batteri av annars så upptagna poliser att leta efter hans stulna moped, och sluppit lagligt efterspel för en smitning från en olycka. Han avslutade med att spinna på obekräftade – senare dementerade – uppgifter om att Jean Sarkozy ska konvertera till judendomen. ”Han kommer att gå långt den unge mannen,” skrev Sinet.
Judiska stereotyper
Judiska och andra intellektuella anklagade Sinet för att därmed anspela på klassiska stereotyper om judar som tillskansar sig pengar och makt. Charlie Hebdo anmäldes för hets mot folkgrupp.
Maurice Sinet har i sin tur polisanmält dödshot mot honom på en hemsida som drivs av Jewish Defence League – en judisk intresseorganisation. Ett av hoten löd: ”20 centimeter of rostfritt stål i magen, det skulle väl lära den jäveln att stanna upp och tänka efter”.
Charlie Hebdos chefredaktör Philippe Val uppmanade omsider Sinet att be om ursäkt.
– Jag hugger hellre av mig ballarna, svarade krönikören, och fick sparken.
Alfred Dreyfus
Frankrike präglas ännu av Dreyfusaffären där en judisk kapten vid förra sekelskiftet på falska grunder dömdes för spioneri. Sinets kommentar har nu väckt en hätsk debatt om fransk antisemitism. Frankrike har Europas största judiska befolkning på över 600.000 människor.
Jean Sarkozy polisanmälde nyligen också antisemitisk graffiti och dödshot riktade mot honom på grund av fästmön.
Charlie Hebdo är känd som en friskt uppkäftig röst i medievärlden, och var en av få europeiska tidningar som publicerade Jyllands-Postens Muhammedkarikatyrer som för två år sedan orsakade upplopp i delar av den muslimska världen.
Många ser Maurice Sinet som någon som förmår att väcka viktiga principdebatter. Men långt ifrån alla. En grupp av 20 kända intellektuella, bland dem den berömde filosofen Bernard-Henry Lévy, skriver i tidningen Le Monde: ”Gång på gång har Sinet överskridit gränsen mellan humor och förolämpning, mellan karikatyr och hat.”
TT