I ”Historieätarna” kunde tittarna se när programledarna använde sina kroppar som redskap och åt sig igenom sex tidsepoker. Det serverades delikatesser som kalvmule och lungmos och dracks sprit med smak av bävergäll och ansenliga mängder öl till frukost.
– Vi blev väldigt sjuka och trötta. Uppsvullnade och avmagrade om vartannat. Jag hade inte trott att det skulle tära så mycket fysiskt som det gjorde, säger Lotta Lundgren.
Men det har inte avskräckt duon, som nu kastar sig ut i det historiska wallraffandet på nytt. Inspelningarna av sex nya avsnitt startar i april.
Ska äta löss
Erik Haag och Lotta Lundgren ser med spänd förväntan fram emot vad som kommer stå på menyerna under bland annat romantiken, 1960-talet och den gustavianska tiden.
– Jag är villig att äta vad som helst. Jag tycker att det hör till att det ska vara äcklig mat, säger Erik Haag som inte tänker borsta tänderna under hela 1700-talsveckan.
Lotta Lundgren, som lovar att äta löss, tycker att maten blivit konstigare ju längre tillbaka de har gått.
– Vad som är god mat är en kulturell överenskommelse. Vi omvärderar ständigt vad som smakar bra. För en historisk person skulle rödbetor med getost och pinjenötter smaka helkonstigt, säger hon.
”Finns ingen 'äktsvensk' kultur”
Förutom maten lyfter programmet fram de olika epokernas livsstilar, kläder, klasskillnader och könsroller. Ingen tid är den andra lik.
– Den som kan sin historia vet att vår kultur är i ständig rörelse. Det är viktigt att förstå i en tid där det finns krafter som är rädda för förändring och vill utropa och cementera en ”äktsvensk” kultur. Men något sådant finns inte. Vi rör oss framåt hela tiden, säger Lotta Lundgren och fortsätter:
– I framtiden kommer människor att se tillbaka, skratta åt oss som lever i dag och tycka att vi var bisarra.
Säsong två av ”Historieätarna” sänds i SVT i början av 2014.