Det ligger tyger och tråd på sängen. I ett hörn av köket står en symaskin och på köksbordet står tre provdockshuvuden med olika turbaner i skinn och sammetsfärgat material. Iman Aldebe befinner sig i slutfasen av att färdigställa fyra plagg till en förhandsvisning av hennes kommande kollektion i höst, som kommer visas upp på en tillfällig catwalk på Arkitektur- och designcentrum i Stockholm imorgon kväll.
– Jag är lite stressad, men jag kommer hinna, säger Iman Aldebe som precis håller på och provar ut kläder på modellen Aida som står i höga klackskor och i en vit dräkt i kökets lägenhet.
”Raka linjer och dova färger”
Varför har du haft ett behov av att modernisera muslimskt mode?
– Jag har sedan jag var sex år gammal velat göra det för att min mamma bar det och jag tyckte att det var en ganska tråkig klädstil som hon hade. Det var raka linjer och ganska dova färger och inte så speciellt så då tänkte jag, ”det här ska jag göra något åt”, berättar Aldebe, samtidigt som hon nålar om en grönfärgad huvudbonaden och plötsligt får ett infall och vill testa att sätta en genomskinlig plastbit med prickar framför ögonen på modellen Aida.
– Testa att gå nu, säger hon och ber modellen vandra som på en catwalk från vardagsrummet och till köket.
”Svårt att få jobb i slöja”
Iman Aldebe har hållit på med mode sedan år 2000 och varje plagg finns bara i ett exemplar och hon syr och gör allting själv. Hon har jobbat både med hijaben, turbanen och med arbetskläder för muslimer som vill bära religiösa plagg på sin arbetsplats. Bland annat en bekvämare och modernare slöja åt polismyndigheten och snart ska hon även producera för sjukvårdspersonal.
– Det börjar normaliseras mer och mer när det gäller religiösa arbetskläder och idag är det okej att bära kläder efter religiös övertygelse, vilket är bra. Jag som alla andra upptäckte att det var svårt att få jobb i slöja och då ville jag ändra själva sättet att bära slöja på och då började jag med att style:a om hur slöjan såg ut och fick jobb ganska snabbt. Sedan hjälpte jag andra med att style:a om deras klädsel och de fick också jobb, och där föddes idén om att modernisera muslimskt mode, berättar Aldebe.
”Gått trögare i Sverige”
Men trots den ökade efterfrågan så är det främst utomlands som hon säljer som mest och även om hennes turbaner säljs på Hattbaren i Stockholm, så är efterfrågan relativt liten tycker Aldebe:
– Det är framförallt i Paris och Dubai som jag går som bäst. Men det är lite tråkigt att det gått lite trögare i Sverige. Jag har fortfarande inte fått vara med i ett modemagasin i Sverige, så det känns nästan som att det är dags att det händer något, för det ju här jag kommer.
Vad är det som gör att mode-scenen, än så länge är så liten när det kommer till mode med religiösa influenser?
– I Sverige är man inte så försiktig. Jag såg själv när jag började få ut mina turbaner, att folk undrade ”är det här mode eller är det bara religiösa kläder?” Men det är ingenting läskigt med det jag håller på med, det är mode. När jag var i England kunde jag inte sluta titta på kvinnor i slöja, i fina gallerior och bland poliser, men varför ska det vara en sådan big deal i Sverige? Vi har ju ändå haft folk som kommer från andra länder länge nu, okej från 50-60 talet i varje fall. Men vad är det som är så läskigt med att en kvinna bär slöja? Det är så världen ser ut och vi är ju olika. Jag förstår inte, säger Aldebe.
Har hotats
Även om hennes arbete med att modernisera muslimskt mode nu börjar ta fäste på svenska myndigheter, så har även hennes kreationer skapat provokation:
– Jag har fått massa hot. Både från muslimer och högerextremister. Vissa tyckte att mina kläder skulle förändra religionen och högerextremister ville att jag skulle halka och slå ihjäl mig på balkongen för att jag gjorde den där polisslöjan. Men det där hände i början av min karriär och så är det alltid när något nytt kommer. Folk blir osäkra och vet inte vad det är. Nu har ju de som var barn när jag började, själva blivit designers och gör sådana här kläder, berättar Aldebe.
Siktar på Dubai och New York
Den nya kollektionen som hon håller på med och som är planerad för hösten, blir hennes första där hon satsar helt på haute couture och det blir en klädlinje för både kvinnor och män:
– Hela kollektionen kommer vara vit. Eftersom männen bär vita kläder och kvinnorna svarta kläder, traditionellt, så kommer alla i min kollektion få bära vita kläder och männen kommer också få bära huvudbonader och de kommer se ganska lika ut som kvinnornas, säger Aldebe.
Vad drömmer du om nu?
– Jag drömmer om att få visa mina kläder på modeveckan i Dubai, men gärna i New York också.
Hur långt är du från den drömmen?
– Det återstår att se. Vem vet det kanske händer framöver.
Tror du det eller vet du det?
– Men vad ska jag säga, jag har ju lärt mig att jag ska vara ödmjuk…