Beväpnade gärningsmän stormade in på den franska satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i centrala Paris i förmiddags. 12 personer uppges ha dödats och 10 skadats.
– Det är ett avskyvärt dåd, säger Jonas Nordling, ordförande i Svenska journalistförbundet, SJF.
– Det här är den värsta attacken mot journalister i vår del av världen som jag kan minnas. Jag kan inte komma på något motsvarande. Det är fullkomligt vidrigt, säger Jonathan Lundqvist, ordförande i Reportrar utan gränser.
”Måste fördömas”
– Man behöver inte ens spekulera i motivet: Bara att tysta någon genom att tillgripa grovt våld, måste fördömas å det grövsta, säger Jonas Nordling.
Han säger att Säkerhetspolisen inte ser några organiserade hot mot svenska journalister, men är ändå oroad.
– Det finns åtminstone enstaka personer som anser sig ha rätt att ta livet av folk för att de inte delar ens uppfattning. Det är ju en hotbild som existerar även i Sverige.
”Mer provocerande”
Reportrar utan gränsers Jonathan Lundqvist ser olika traditioner i det offentliga samtalet i Frankrike och Sverige.
– I Frankrike är man mindre rädd att provocera och har en livlig politisk diskussion. Där valde man till exempel att publicera Muhammed-karikatyrerna, medan tidningar i Sverige avstod, säger han.
Han utesluter inte att det finns en liknande hotbild mot svenska journalister, men konstaterar att den inhemska yrkeskåren varit relativt förskonad.
Risk för självcensur
Jonathan Lundqvist ser flera möjliga konsekvenser av attacken i Paris.
– På kort sikt kommer redaktioner i Frankrike och Europa att se över sina säkerhetsrutiner och isolera sig från sina läsare. På längre sikt är den stora faran att journalister börjar självcensurera sig. Det skulle vara förödande.