Bokmässan i Göteborg. Foto: TT Bild

Hundra författare hotar bojkotta nästa års Bokmässa

Uppdaterad
Publicerad

Efter turerna kring den högerextrema tidningen Nya Tiders medverkan på Bokmässan i Göteborg planeras nu en stor bojkott av mässan nästa år. Över hundra författare har skrivit under en debattartikel med budskapet ”En nazifri Bokmässa 2017”, på initiativ av journalisten och författaren Lisa Bjurwald.

Debattartikeln ska publiceras under morgondagen och vill sätta press på Bokmässans ledning.

– Jag märkte på sociala medier att det finns en otrolig upprördhet nu dagen efter Bokmässan. Folk har varit med om obehagliga grejer, känt sig förföljda och hotade och Nordiska motståndsrörelsen har stått utanför byggnaden. Så här kan vi inte ha det. Det finns inte en chans att det kan se ut så nästa år, säger Lisa Bjurwald, som redan i år valde att bojkotta Bokmässan.

”Bedömas från fall till fall”

Uppropet går ut på att Bokmässan ska stoppa aktörer som kan beskrivas som dokumenterat extrema och antidemokratiska, säger Lisa Bjurwald.

– Det är svårt att sätta någon gräns här och nu för vad som inte kan accepteras, det får man bedöma från fall till fall.

”Fråga om ekonomi”

Författarna Tone Schunnesson, Elisabeth Åsbrink, tidskriftsförlaget Glänta och Författarförbundets ordförande Gunnar Ardelius är några av de som valt att skriva under artikeln.

– Vi samlar in enskilda namn, stora författare och aktörer som mässan inte klarar sig utan. Man vet ju hur arrangörer fungerar, för dem är det en fråga om ekonomi.

Ska utvärdera frågan

Birgitta Jacobsson Ekblom, presschef för Bokmässan, vill inte ge besked om Bokmässans hållning inför nästa år.

– Det första steget var gårdagens seminarie på Bokmässan där vi diskuterade den här frågan. Där kom det fram ett antal röster fram, från media, olika experter och PEN. Nästa steg är att utvärdera årets mässa, det gör vi alltid, men nu särskilt ta hänsyn till den här frågan. Sedan kommer vi ha en dialog med olika branschorganisationer och en internationell utblick på andra bokmässor – något som kommer mynna ut i vilka som får ställa ut på bokmässan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.