Komikern Özz Nûjen och journalisten Rakel Chukri. Foto: TT / Peter Frennesson

Özz Nûjen om kritikerna: ”Fuck them all!”

Uppdaterad
Publicerad

”Husblatte” – ett omdiskuterat ord som skapat ett hätskt bråk mellan journalister och komiker.

Opinionsjournalister över hela Sverige – från SD-märkta tidningen Samtiden till Aftonbladet – är helt överens. Förra veckans avsnitt av Sveriges Radios satirpodd Veckans boss, som görs av gänget bakom P3-programmet Tankesmedjan, gick över gränsen.

I podden kallas ledarskribenten Alice Teodorescu för ”husblatte”. Kritiken kom snabbt. Programmet kallades ”smaklöst”, ”haveri” och satirikerna uppmanades att ”tänka om”.

Medier

Nu ställer komikern Özz Nûjen upp bakom humorkollegorna på Tankesmedjan.

– Fortsätt att uppröra och beröra. Skit i journalisterna – fuck them all!, säger han.

Özz Nûjen hamnade själv i fokus under veckan när han vägrade be om ursäkt för ett skämt i tidningen Kupé. Han uppmanas av reportern att komma med ett exempel på rå, kurdisk humor och Nûjen säger:  ”En kurd, en turk och en jude krockar med en bergvägg och dör. Vad blir det? 3-0 till Sverige!”

Senare hörde en läsare av sig, som tagit illa vid sig av skämtet, och chefredaktören Anders Falkrik bad om ursäkt: ”Självklart har vi inga rasistiska avsikter. Vi släppte igenom skämtet för att det var just ett exempel på rå humor, men det var en missbedömning”, skriver han bland annat.

Özz Nûjen vägrade be om ursäkt.

– Min rätt att dra ett skämt står över din rätt att bli kränkt, det har vi kommit överens om i det här samhället, säger han.

Vida ramar

Tankesmedjans ansvariga utgivare Anne Sseruwagi är inne på samma linje när hon försvarar ”husblatte” på programmets sajt. Hon anser att ”humor och satir ska ha vida ramar i yttrandefrihetens land, även inom public-service-medier”.

Özz Nûjen menar att journalister som sågar Tankesmedjan är ute på djupt vatten.

– Du kan inte ena dagen slåss för franska satirikers rätt att publicera kränkande teckningar och nästa dag slå ner på ett svenskt satirprogram, säger han.

Rakel Chukri, kulturchef på Sydsvenskan, är en av de som kritiserat Tankesmedjan för att ha kallat Teodorescu för ”husblatte”.

– Jag blir rasande när jag tänker på det. Det är ett smaklöst, nedvärderande ord som beskriver Teodorescu som en viljelös marionett, en Onkel Tom, en blatte som gör sig till för vita för att göra karriär, säger hon.

Vill inte vara skämtpolis

Rakel Chukri tycker att satirikerna överreagerar när de hänvisar till yttrandefriheten.

– Jag blir lite trött. Vi har en debatt om ett ord och så viftar de med: Nu är all humor hotad! Nej, så är det inte. Det handlar om ett problematiskt begrepp. Jag vill inte upprätta någon skämtpolis eller humorkastrera alla på P3, säger Rakel Chukri.

– Vad vill hon då? Varför ska man undvika ”husblatte”. Det funkade i sitt sammanhang där och då, säger Özz Nûjen.

– Det är själva ordet jag reagerar på, det bygger på en bisarr uppfattning om att man som invandrare måste ha vissa åsikter om rasism och femism, men det finns inga blatte-bud, säger Rakel Chukri.  

– Men det är orden som är viktiga. Skulle man kalla Teodorescu för ”marionett” istället blir det inte lika starkt. I satir vill man komma åt det ordet som gör ont och skrapar. Journalister kan sköta sitt jobb, så sköter vi vårt, säger Özz Nûjen.

Tristare debatt

Alice Teodorescu har själv inga kommentarer till debatten, skriver hon i ett sms till Kulturnyheterna. Förutom att kallas ”husblatte” i podden jämförs hon med lasermannen och sexistiska Flashback-kommentarer om henne citeras. Hon beskrivs som personen med världens största fuck-off-kapital, alltså någon som har tillräckligt med pengar för att kunna säga till andra att dra åt helvete.

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke har också lyssnat på den 25-minuter långa podden Veckans boss. Han tycker att den är ”tramsig” med inslag av ”gnistrande vassa kommentarer”.

– Det är jättebra att det blir en diskussion om programmet. Men när det blir en så kompakt motreaktion är det sannolikt en större påverkan än ett yttrandefrihetsåtal skulle ha. Man måste ha en insikt om att mycket måste få yttras, risken är annars att vi får en tristare debatt. Och en tristare debatt kan leda till att nya insikter undertrycks, säger Nils Funcke.

Som yttrandefrihetsexpert tycker han det är bra att det blir en livlig diskussion om ordet ”husblatte” och att båda sidor i debatten är högljudda.

– Det tyder på en mental variant av det fuck-off-kapital som Alice Teoduresco brukar tala om. Att man har ett kapital av självförtroende att plädera för det man vill.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet