Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ger medieanalytikern Olle Lidbom sin analys av situationen. Foto: TT

Ingen bred politisk enighet kring framtiden för public service

Uppdaterad
Publicerad

Public servicekommittén har spruckit. Det skriver tidningen Journalisten. Anledningen ska vara att oppositionen motsätter sig flera av de förslag som Tidöpartierna vill lägga fram och väljer nu istället att lämna in en reservation till förslaget.

Det var ifjol som regeringen tillsatte en parlamentarisk kommitté med uppdrag att föreslå hur public service-uppdraget ska regleras från och med 2026. Kommittén ska också föreslå vad som ska ingå i uppdraget under tillståndsperioden 2026–2033.

Syftet är att skapa goda förutsättningar för public service-verksamheten och upprätthålla och värna dess oberoende.

Det finns en lång tradition av en bred politisk konsensus kring stora mediepolitiska beslut. Den traditionen riskerar nu att gå om intet när oppositionen, enligt uppgift tänker lämna in en reservationstext i samband med att utredningens förslag lämnas in till kulturministern i mitten av maj.

Det råder, enligt en källa till Journalisten ”enorm frustration” inom kommittén, sedan Tidöpartierna – M, L, KD och SD – i slutet av förhandlingarna inkommit med flera ändringar som oppositionspartierna inte kan acceptera.

Det handlar bland annat om finansieringen av public service-bolagen – SVT, SR och UR. Tidöpartierna vill sänka uppräkningen av anslagen som nu ligger på två procent. 2024 fick bolaget totalt 9,1 miljarder kronor.

I klippet ovan ger medieanalytikern Olle Lidbom sin analys av situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.