Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt bilder från övervakningskameror ska Om Fahad ha skjutits ihjäl i sin bil av en okänd gärningsman på motorcykel. Foto: @om.fahd9 / TT

Irakisk influencer på Tiktok ihjälskjuten

Uppdaterad
Publicerad

Den irakiska influencern Om Fahad har skjutits ihjäl utanför sitt hem i Bagdad, rapporterar flera internationella medier. Hon gjorde sig känd för att dansa till irakisk musik på Tiktok.

I hennes senaste Tiktokvideo, publicerad förra söndagen, filmar Om Fahad sig själv framför en spegel, sjungandes till irakisk upptempomusik.

I beskrivningen under står det ”Snälla, oroa dig inte för det”, följt av flera olika emojis.

Videon blev den sista som den irakiska influencern publicerade på medieplattformen. Under fredagen sköts hon ihjäl utanför sitt hem i Iraks huvudstad Bagdad.

Nästan en halv miljon följare

Om Fahad, vars riktiga namn är Ghufran Sawadi, blev känd för att dansa till irakisk musik i åtsittande kläder, och hennes konto på Tiktok har nästan en halv miljon följare. Hennes senaste video har setts av 1,9 miljoner tittare.

Men hennes innehåll har inte gått irakiska myndigheter obemärkt förbi. I februari förra året dömdes hon till sex månaders fängelse för videor som enligt en domstol ”undergräver den allmänna moralen”.

Detta bara någon månad efter att det irakiska inrikesministeriet lanserat en kampanj för att hitta personer som publicerar ”förnedrande” innehåll på sociala medier.

Jakt på gärningsmän

Videomaterial från övervakningskameror som Sky News tagit del av, uppges visa hur en man springer fram och skjuter Om Fahad i en bil utanför hennes hem i Bagdad. Mannen syns sedan åka iväg på en motorcykel.

I ett uttalande som den irakiska nyhetsbyrån INA tagit del av, bekräftar Iraks inrikesdepartement att man tillsatt en specialgrupp för att utreda ett mord på en kvinna som är känd på sociala medier. Enligt myndigheten är gärningsmännen okända.

Inte första gången

Om Fahad är inte den första irakiska influencern som har skjutits ihjäl. I september 2023 sköts Noor Alsaffar, också hon en Tiktokstjärna, ihjäl i Bagdad.

Och 2018 skedde en dödsskjutning av modellen och Instagramprofilen Tara Fares.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.